Na Gornjoj Trusini, na samoj granici berkovićke i nevesinjske opštine, nalazi se mjesto Straževica, za koje su vezane brojne legende i gdje se vijekovima čuva pravoslavlje.

Smatra se da je tamo zakopana crkva na čijim ostacima se i danas služe svete liturgije. Straževica okuplja brojne vjernike, gdje posebno u ljetnim mjesecima “oživi” priče o crkvi, istoriji, zakopanom zlatu…

Na najvjetrovitoj hercegovačkoj uzvisini, u nestvarnom pejazažu krasa, krije se Straževica, koja krije priču o svojoj istoriji.

Pretpostavlja se da je tu postojala crkva koja je u doba Turaka zatrpana drvljem i kamenjem. Кad se našla pod zemljom počela je da se ispreda priča i legenda da su u crkvi zakopana tri ćupa – sa zlatom, mesom i prosom.

– Legenda kaže da je crkva zakopana pred dolazak Turaka i da su zakopana tri badnja – zlata, prosa i bakovog mesa – kaže Ranko Lučić iz Berkovića.

Vijekovima se čuva i pamti ova legenda, kao i priče da su se loše proveli svi koji su pokušali otkopati blago.

– 1939. godine pokušavali su da otkopaju blago, ali je duvao toliko jak vjetar da nisu uspjeli. Ni naredni pokušaj nije urodio plodom, a tragovi kopanja vide se i danas – kaže Lučić.

Straževica čuva legendu, ali, što je još važnije, vijekovima čuva pravoslavalje. Mještani ovog kraja dolaze ovdje na svetu liturgiju, druge nedjelje po Petrovdanu.

– U spomen stare crkve koja je srušena, održava se sveta liturgija drugu nedjelju po Petrovom danu. Tada se u slavu Božiju okupi omladina iz Dabra i Nevesinja – kaže Trebinjac Pero Duka.

Za narod Berkovića i Nevesinja, Starževica je sveto mjesto, koje rado posjećuju, posebno u ljetnim mejsecima. Ispod vrha u stijenama je mali izvor, čija se voda, smatra ljekovitom.

Svi koji se popnu do ovog mjesta, gdje se sudaraju istorija i mistika, obiđu i Šuplji kamen, nedaleko od izvora. Prema predanju, prolaskom tri puta oko tog mjesta svaka želja biće ispunjena.

 

 

Izvor: RTRS