U okviru projekta „Razvoj planinarstva i zdravog života“ koji u Nevesinju provodi Planinarsko – ekološko društvo „Zimomor“  na prisupačnom dijelu Veleža sagrađen je novi  planinarski dom i uređen okolni prostor. Sredstva za realizaciju projekta obezbijeđena su  preko  sarajevskog Centra za promociju civilnog društva, a glavni donator je švedska organizacija SIDA. Značajnu pomoć pružilo je Šumsko gazdinstvo „Botin“, brojni volonteri i ljubitelji prirode iz Nevesinja.

Na lokaciji kod malog jezera  na 1.100 metara nadmorske visine i ranije je postojao planinarski dom   koji je bio sagrađen uglavnom od drveta, ali je vremenom dosta oštećen i nije bio u funkciji. Zbog toga je Planinarsko – ekološko društvo „Zimomor“ pokrenulo incijativu za izgradnju poptuno novog objekta koji bi mogao poslužiti planinarima, turistima, lovcima i drugim ljubiteljima prirode.

Projekat je prihvaćen od strane CPCD-a, a podršku su pružila i nevesinjska preduzeća i pojedinci. Inspirativna priroda i  čist vazduh daju gotovo savršeno  mjesto za odmor i rekreaciju.

 

veleske grede 39

velesko jezero

Prilikom svečanog otvaranja Planinarskog doma dogovoreno je uređenje okolnog prostora, čišćenje i poribljavanje jezera, postavljanje klupa, a bilo jee i drugih ideja za zaokruživanje kompletne turističke ponude.

Izvor: Radio Nevesinje