U organizaciji Udruženja „Šipovci“ sinoć je u Velikoj sali opštine Nevesinje održano književno veče na kojem je promovisano više knjiga u izdanju ovog udruženja. Ovaj kulturni događaj priređen je uoči osvećenja Hrama Svetog Georgija na Vjenčacu sagrađenog pod ktitorstvom bratstva Šipovaca, a povodom 140-godišnjice Nevesinjske puške.

 

Predstavljena su druga izdanja knjiga „Da se ne zaboravi – Nevesinjci i vijek od Velikog rata“ i „Hercegovina – običaji i vjerovanja“, te četvrto izdanje romana Tomislava Šipovca  „Nevesinjska puška“. Osim autora Jovana  i Velibora Šipovca o knjigama i  istorijskom značaju Nevesinjske puške govorili su mr Momčilo Golijanin, profesor Boško Buha i direktorica Narodne biblioteke Ljilja Ivezić.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Šipovci“ Jovan Šipovac rekao je da je slavno Nevesinje ispirisalo bratstvo Šipovaca da se uključi u obilježavanje važnih događaja dajući tako skroman doprinos sjećanjima na slavne pretke.

– Istorija je pokazala da je sloboda najskuplja srpska  i nevesinjska riječ još od Svetog Save, preko Vječac grada, događaja u Velikom i Drugom svjetskom ratu, pa do Mitrovdanskih ofanziva – istakao je Šipovac.

Izvor: Radio Nevesinje