U okviru projekta PRO-Budućnost  (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji implementira Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima, juče je u Velikoj sali Opštine Nevesinje održana javna tribina pod nazivom „Moja priča: Izaberimo mir zajedno“.

 

Građani Nevesinja  imali su priliku da prisustvuju metodi javnog govorenja, gdje su tri predstavnika iz tri etničke grupacije govorila o svojim iskustvima doživljenim tokom proteklog rata.

Uprkos danima zatočeništva i ratnim traumama, govornici su u svom izlaganju stavili akcenat na volju za mirom i zajedničkim životom svih etničkih grupa. Istakli su da ratne zločine nisu činili cijeli narodi, nego pojedinci, te da se mir može postići međusobnim prihvatanjem i uvažavanjem .

Nacionalni koordinator projekta Siniša Sajević rekao je da je metoda javnog govorenja osmišljena za postkonfliktna društva u tranziciji.

„Cilj javnog govorenja je da se pošalje poruka mira koja je univerzalna, da se pokaže da stradanja ne biraju niti etničku skupinu, niti boju kože, već da je bol jednaka kod svakog naroda“, istakao je Sajević.

„Moja priča: Izaberimo mir zajedno“ je aktivnost u okviru projekta PRO-Budućnost, čiji je cilj izgraditi pomirenje i povjerenje među građanima svih etničkih grupa u BiH, što se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga, te razumijvanjem druge strane. U projekat je uključeno više od  100.000 građana iz 30 ciljnih opština i gradova, koji su od rata podijeljeni etničkim linijama.

Izvor: Radio Nevesinje