U Gradskoj galeriji sinoć je otvorena kombinovana izložba posvećena srpskoj tradiciji i kulturi i tako simbolično obilježena 145. Nevesinjska olimpijada.

Jedan dio postavke pod nazivom“Nevesinjska olimpijada za UNESКO“ čine panoi na kojima je predstavljen istorijat najstarije manifestacije u regionu pripremljen na osnovu arhivske građe, novinskih tekstova i starih fotografija. Drugi dio izložbe čine umjetnička djela namjenski stvarana za seriju Radio-televizije Srbije „Nemanjići-rađanje kraljevine“. Inspiracija umjetnika i kreatora je istorijska građa epohe Nemanjića: kopije vladarskih odeždi, kruna, nakita i ratničke srednjovjekovne opreme.

Otvarajući izložbu, načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović, rekao je da se zbog aktuelne epidemiološke situacije Nevesinjska olimpijada nije mogla održati u onom obimu i obliku kako je to bilo prethodnih godina.

─ Odlučili smo da priredimo ovu izložbu i na taj način bar simbolično obilježimo tradicionalnu sportsku i kulturnu manifestaciju koja se skoro 150 godina održava u Nevesinju─ istakao je Avdalović. On je izrazio nadu da će Nevesinjska olimpijada uskoro ući na posebnu Uneskovu listu kao primjer dobre prakse.

Umjetnički rukovodilac Gradske galerije Nada Ilić rekla je da je drugi dio izložbe djelo umjetničkog direktora beogradske galerije Radio-televizije Srbije i da je to izvanredna prilika da se građani Nevesinja upoznaju sa bogatom kulturnom i istorijskom tradicijom srpskog naroda, posebno što se radi o vremenu dinastije Nemanjića iz druge polovine 12. i početka 13. vijeka.

Građani Nevesinja izložbu mogu pogledati i narednih dana i tako iskoristiti priliku da se na jedan poseban način upoznaju sa srpskom tradicijom, kulturom i viteštvom.

 

 

 

Izvor: Radio Nevesinje