Izložbom dokumentarne građe pod nazivom “Mostarski književni krug” autora Zlatka Serdarevića, u Vladičinom dvoru u Mostaru završene su ovogodišnje, 101. “Šantićeve večeri poezije”.

Izložba na 12 panela prikazuje aktivnosti grupe mostarskih književnika i pjesnika koji su angažmanom na spisateljskom i izdavačkom radu, saradnjom sa nizom poznatih književnika iz cijele regije, Mostar na kraju 19. i početkom 20. vijeka svrstali u najveće kulturne centre na širem prostoru.

– Ovom skromnom izložbom pokušavam pružiti bar naznake kolosalnog i impresivnog djela na polju kulture koje je jedna izvrsna generacija ostvarila krajem 19. i početkom 20. vijeka i ima cilj da nas podsjeti na to slavno doba – rekao je sinoć Serdarević.

On je naveo da je to bila zlatna generacija Mostaraca koja je taj grad povezala sa Evropom i uzdigla ga na najviši nivo koji je u kulturnoj istoriji grada zabilježen.

Serdarević je naveo da je koncepcija izložbe zamišljena tako da fragmentarno i lapidarno prikaže samo jedan mali dio od onog puta koji je ovaj mostarski književni krug prošao, od mladih dana, pa sve do njihovog stasavanja u velike književnike i pjesnike.

– Ovo je samo jedna inicijacija koliko bi trebalo toga izložiti da se u potpunosti predstavi sve što su oni uradili. Taj period Šantića, Ćorovića, Dučića, Šole i Đikića predstavlja najblistaviji dio kulturne istorije grada Mostara – rekao je Serdarević.

Izložbu “Mostarski književni krug” otvorio je akademik Danilo Marić, koji je naglasio da svaka generacija ima po dva-tri Mostarca koji se pamte, a da je jedan od njih sigurno Zlatko Serdarević, koji stiže do svakog mostarskog kutka od značaja.

On je naglasio da Serdarević posjeduje veliku arhivu i dokumentarnu građu od ogromnog značaja za Mostar.

Marić je naveo da ova izložba, dokumentarnom građom i fotografijama, svjedoči o stasavanju i radu jedne generacije mostarskih kulturnih poslenika koji su uspjeli dostići vrh piramide književnog i pjesničkog stvaralaštva, čime su Mostar izdigli i svrstali u rang kulturne metropole balkanske regije.

Ovogodišnje “Šantićeve večeri poezije” u Mostaru održane su od 11. do 18. oktobra uz razne sadržaje i bogat kulturni program.

Sanja Bjelica Šagovnović, vršilac dužnosti predsjednika mostarskog Gradskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, rekla je da su organizatori veoma zadovoljni održavanjem manifestacije.

 

Izvor: Radio Nevesinje