Svetom liturgijom, slavskim obredom i narodnim saborovanjem Crkva svetog proroka Ilije na Udrežnju proslavila je danas krsnu slavu.

Ovogodišnje saborovanje proteklo je u nešto drugačijim okolnostima, zbog epidemiološke situacije, ali je ostala jaka želja za okupljanje kod svetoh hrama.

Slavskim svečanostima prisustvovali su predstavnici opštine Nevesinje, Opštinske boračke organizacije i vjernici iz drugih nevesinjskih sela.

Svetu liturgiju služio je sveštenik Mladen Čalija, a nakon bogosluženja presječen je i slavski kolač. Nije izostala ni tradicionalna licitacija za crkveni barjak.

Sveštenik Čalija je pozvao vjernike da se ugledaju na proroka Iliju i njegovu vjeru, srdačnost i požrtvovanje.

̶ Sveti prorok Ilija bio je takav da mnogo podsjeća na ove ljude, uvijek usmjeren ka istini, pravdi, miru i slozi, ali prije svega Bogu ̶ istakao je Čalija.

On je pohvalio napore Crkvenog odbora i mještana da sveti hram naUdrežnju zablista u najljepšem sjaju.

U kratkom kulturno-umjetničkom programu nastupili su etno grupa „Simonida“ i narodni guslar Mirko Parović.

Priređena su i takmičenja u zabavnim i sokolskim disciplinama.

Najduži hitac u bacanju kamena s ramena imao je Marko Spremo, a u potezanju klipa najviše snage i vještine pokazao je Srđan Šipovac. Skakanje na mijeh razveselilo je učesnike sabora, a neobični sporski rekvizit prvi je savladao Milovan Gambelić.

Najmlađi učesnici sabora zanimaciju su pronašli u potezanju konopa, skoku u dalj i trkama u džaku i sa jajetom u kašici. Najviše uspjeha imao je Đorđe Кljakić.

Crkva Svetog proroka Ilije duhovno je središte srpskog življa iz Udrežnja 123 godine. Nizale su se generacije, jedni ostajali, a drugi tragajući za boljim životim odlazili, ali je ostala zajednička ljubav prema svetom hramu i zavičaju.

Ovaj kraj patriotski opredijeljenih ljudi, uostalom nije ni mogao dati drugačije promišljanje nego vjeru u božiju ljubav i hrišćanske vrline.

 

 

 

 

Izvor: Radio Nevesinje