Otvaranjem izložbe portreta na kamenu „Heroji Hercegovine“ i kulturno-umjetničkim programom  sinoć je u Nevesinju počelo obilježavanje 140. godišnjice Hercegovačkog ustanka poznatog kao Nevesinjska puška. Manifestaciji prisustvuju predjednik Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, ministar rada i boračko-inalidske zaštite u Vladi RS  Milenko Savanović, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Duško Miletić i drugi gosti. Obilježavanje se nastavlja danas parastosom i polaganjem cvijeća kod Spomenika nevesinjskim ustanicima u Krekovima.

 

 

Ministar Savanović je naglasio da je Nevesinjska puška istorijski ustanak koji je pokazao koliko je srpski narod vjeran slobodi.

-Poučeni iskustvima iz prošlosti moramo sa mnogo više mudrosti, znanja i umjieća braniti temeljne i životne vrijednosti, a to su sloboda i Republika Srpska-  poručio je Savanović.

Ministar je  u Gradskoj galeriji u Nevesinju otvorio  izložbu portreta“Heroji Hercegovine, autorke Biljane Ristić koja je na čudesan način, na kamenim pločama, oslikala najviđenije junake Hercegovačkog ustanka.

nev 2

Podsjetio je da u ovom projektu već tri godine učestvuje Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite  zajedno sa opštinom Nevesinje, Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, vojvođanskim sekretarijatom za privredu, Boračkom organizacijom opštine Nevesinje i Udruženjem Hercegovaca u Srbiji

Autorka  je istakla da sa ovom izložbom nastavlja san ustanika koji su prije 140 godina upalili ideju za slobodom od prije 140 godina – Ovi junaci su upalili ideju za slobodom, a ja nastavljam da tu ideju prenosim na generacije.

nev 3

 

Moja je namjera bila da  te junake koji su neko vrijeme gurnuti na marigine istorije izvučem iz zaborava i stavim na viši pijedestal  – istakla je Ristić.Na izložbi je govorila i Nataša Gligorić, praunuka hajdučkog harambaše Pera Tunguza.

nev 4

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović  rekao je da se ovaj kraj ponosi sa tri Nevesinjske puške ističući odvažnost Nevesinjaca da se uvijek suprostave nepravdi i ugnjetavanju.

– U istoriji nevesinjskog kraja trajno su urezani prva Nevesinjska puška, Uloški ustanak iz 1882.godine i prvi oružani otpor protiv fašizma 1941. godine – podsjetio je Šiljegović.

nev 5

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Duško Miletić naglasio je da je srpski narod najduže i najupornije ratovao za slobodu i pravo na život, čast i krsno ime
– Naša sloboda se mjeri vijekovima stradanja i žrtvovanja, a borba za tradiciju i pokoljenja najviše je bila izražena pod ovim hercegovačkim planinama – rekao je Miletić.
nev 6

Kulturno-umjetnički program na Gradskom trgu bio  je koncipiran u duhu izvornosti i tradicije sa dobro ukomponovanim istorijskim crticama i muzičkim sadržajima. Nastupiće KUD „Nevesinje“, orkestar sastavljen od nevesinjskim muzičkih umjetnika, hor OŠ „Risto Proroković“, vokalni solisti Milivoje Grahovac, Jelena Grubačić, Marija Pejičić i Goran Duka i narodni guslar Miroslav Šiljegović.

nev 7

Obilježavanje „Nevesinjske puške“ nastavlja se danas u Krekovima. Kod Spomen obilježja, na mjestu gdje je pukla prva ustanička puška bićeslužen parastos, a nakon toga će republičke i opštinske delegacije položiti cvijeće.

Tokom saborovanja biće priređena  takmičenja u sokolskim disciplinama: bacanje kamena s ramena, potezanje konopa i potezanje klipa.

Potomci nevesinjskih ustanika više od jednog vijeka okupljaju se da bi se prisjetili hrabrosti junaka koji su se odvažili da se suprostave tada najvećoj svjetskoj sili – turskoj carevini. Prije tačno deset godina u obilježavanje ovog značajnog datuma iz srpske istorije uključio se i Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS čime je ova svetkovina u Nevesinju dobila republički značaj.

nev 8

nev 9

nev 13  nev 10  nev 12

nev 11

nev 14

Izvor: Radio Nevesinje