U organizaciji Narodne biblioteke Nevesinje sinoć je u Gradskoj galeriji predstavljena zbirka poezije Biljane Ristić „Ogledalo od kapi“.

 

O knjizi su govorili profesor Momčilo Golijanin, nastavnica Silva Žerajić, a direktorica Narodne biblioteke Ljilja Ivezić vodila je program i čitala stihove.

Poetski prvjenac Biljane Ristić došao je u trenutku  njenog najvećeg slikarskog  uzleta otkrivajući  tako  novu dimenziju njenog umjetničkog stvaralaštva. Kako sama kaže, stih i pjesma živjeli su negdje zabačeni u kutku njene svijesti, skriveni i smireni, čekajući trenutak da polete svojim putem.

Profesor Momčilo Golijanin rekao je da je zbirka pjesama Biljane Ristić, koju je naslovila poetskom sintagmom „Ogledalo od kapi“, svojevrstan produžetak njene dosadašnje životne preokupacije – slikarstva, u kome je pokazala zavidne rezultate.

–  Ta preokupiranost bojama vidljiva je i u embrionima njene nove ljubavi – poezije, jer su upravo boje u brojnim njenim pjesmama dominantne – istakao je Golijanin.

Nastavnica Silva Žerajić rekla je da su bojom ljubavi obojene njene kratke pjesme bez naslova, koje podsjećaju na japanske pjesme haiku i da su to kapi Biljaninog ogledala.

–  Kao što je nježnim cvijećem oslikavala meku svilu, borila se sa oštrim hercegovačkim kamenom, tako je svojim odabranim riječima potvrdila istinu da je voljeti i biti voljen najveća sreća u životu – naglasila je Žerajić.

Ona je dodala da su pjesme nastale u trenutku stvaralačkog zanosa dok je slikala, a onda se sa boje okrenula riječima i prenijela nam svoja osjećanja, misli, molitve, nade i tajne.

Lijepo poetsko veče  u Gradskoj galeriji  upotpunila je  muziciranjem na violini Marija Kravić.

Ovom promocijom knjige zatvorena je i izložba portreta „Heroji Hercegovine“ autorke Biljane Ristić, koja je upriličena povodom obilježavanja 140. godišnjice Nevesinjske puške.

Izvor: Radio Nevesinje