Poznati srpski lingvista, Nevesinjac Milorad Telebak, jednoglasnom odlukom žirija ovogodišnji je dobitnik Povelje za njegovanje srpske jezičke kulture, koju dodjeljuje Matica Srpska. Priznanje će Telebaku biti uručeno 16. maja u Novom Sadu.

Ova nagrada prošle godine dodijeljena je prvi put, i to akademiku Ivanu Klajnu. Matica Srpska ovu Povelju dodjeljuje pojedincima, ustanovama, grupama i medijima kao podršku svima onima koji su se dokazali u očuvanju srpskog jezika.

Iz Telebakove bogate biografije izdvajaju se dugogodišnji lektorski angažman u Narodnom pozorištu Republike Srpske i Radio-televiziji Republike Srpske, članstvo u Komisiji za fonologiju i Komisiji za standardni jezik u školstvu, administrciji, izdavaštvu i javnim glasilima, te književne nagrade “Sveti Sava”, “Kočićevo pero” i “Stuplje”. Predsjednik Republike Srpske ga je odlikovao ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoj jezičke kulture u narodu.

Među brojnim Telebakovim djelima su i knjige “Govorimo srpski – S lakoćom do jezičke kulture”, “Sa smijehom kroz gramatiku”, “Muzika riječi – Ka govornoj kulturi”, “Šta se krije iza etimologije”, “Praktični jezički savjetnik” i “Kako se piše – Rječnik ijekavskih oblika riječi”.

Izvor: Radio Nevesinje