U Srpskoj još nije zvanično potvrđena delta varijante korona virusa, što ne znači da ovaj soj nije prisutan i u našoj populaciji.

Posebno zbog toga što su mnogi građani putovali u zemlje gdje ima delta soja, te činjenice da im je, po povratku u Srpsku, potvrđena zaraza.

Kako su za Srpskainfo rekli u Institutu za javno zdravstvo RS, o kojoj varijanti korone je kod njih riječ znaće se kad bude urađena sljedeća faza sekvencioniranja.  U svakom slučaju, struka prognozira da će pomenuti soj do septembra biti dominantan u svim zemljama.

Naši epidemiolozi ističu da se delta varijanta daleko brže širi od prethodnih sojeva, odnosno da je dva puta zaraznija u odnosu na izvornu koronu.

– U slučaju ovog soja, jedan zaraženi će zaraziti 20 do 30 ljudi iz svog okruženja, što može izazvati jako velike probleme – rekao je direktor IJZ RS Branislav Zeljković za RTRS.

Dosadašnja istraživanja nisu pokazala da je delta soj opasniji u pogledu izazivanja težih formi bolesti kod zaraženih. Međutim, kada neki soj ima veću moć transmisije, kao što je slučaj sa deltom, daleko brže raste broj zaraženih. A među više zaraženih više je i onih kod kojih se razvija teška klinička slika i, nažalost, preminulih.

U zemljama u kojima se delta soj već proširio, među najčešćim simptomima kod zaraženih javljaju se glavobolja, upala grla, curenje iz nosa.

Kod izvorne korone najzastupljeniji su temperatura, kašalj, odsustvo čula okusa i mirisa. Drugi prijavljeni simptomi su zadihanost, umor, bolovi u mišićima i tijelu, mučnina ili povraćanje, dijareja.

Ono što karakteriše delta soj jeste ubrzano širenje, odnosno bolje vezivanje za receptore u našem organizmu.

 

 

Izvor: Srpska info