“Bosanski vjestnik” od 25. juna 1866. godine donosi priču o neobičnom “pojavlenju” – svjetlećim loptama “veličine bureta”, iz koga su “prskale vatrene varnice”!

Prema navodima iz ovog interesantnog teksta, prirodni fenomen koji je opisan najvjerovatnije je pojava tzv. loptastih munja.

To je dosta rijedak oblik munje, a pojavljuju se za vrijeme jakog nevremena, poslije višestrukih električnih pražnjenja praćenih običnim munjama i jakim pljuskovima kiše.

Loptasta munja ima izgled vatrene lopte i različitih je boja, a osim na nebu može da se “ušunja” i u stambene objekte, kroz dimnjak ili druge otvore. Ponekad iskri i vrti se. U vazduhu se kreće kao da pliva, skoro bešumno, a može da bude čak i nepokretna nekoliko sekundi. Ponekad eksplodira sa zaglušujućim treskom.

Stvaranje loptastih munja je još uvijek malo izučen fizičko-hemijski proces. Postoji nekoliko hipoteza o njihovoj prirodi, a prema posljednjim gledištima, one predstavljaju ugruške plazme, tj. jonizovanog gasa, koji se sastoji od smjese jona gasova vazduha i molekula vode.

Loptaste munje mogu da prilikom eksplozije onesvijeste ili ubiju ljude. Mogu da nanesu velike štete i u stambenim objektima. A ponekad, mogu samo da se prošetaju po prostorijama i vrate se istim putem…

loptaste kugle Izvor: Photos.com/Photos.com

 

 

Izvor: Mondo