Narodna stranka “Radom za boljitak”, na čijem je čelu Mladen Ivanković Lijanović, uputila je prijedlog za izmjene Izbornog zakona BiH da bi građanima koji izađu na izbore bila obezbijeđena naknada od 100 maraka.

 

Prijedlog je upućen radnoj grupi koja radi na definisanju izmjena izbornog zakonodavstva, uz ocjenu da je novčana stimulacija najefikasniji model za povećanje demokratičnosti izbora.

– Mnoge zemlje sa dugom demokratskom tradicijom u izbornom zakonodavstvu imaju propisano obavezno glasanje i novčane sankcije za neizlazak na izbore. Usljed situacije u BiH sankcije ne bi bile primjerene nego bi bilo potrebno obezbijediti naknadu troškova biraču koji poštuje zakon i ispuni demokratsku i zakonsku obavezu – ocijenili su u Narodnoj stranci “Radom za boljitak”.

U radnoj grupi su kazali da još nisu dobili taj prijedlog, ali i da ga ne treba ni komentarisati.

– Takve prijedloge ne treba ni komentarisati, niti su primjereni. Neka Narodna stranka “Radom za boljitak” obezbijedi, ako to već predlaže, 320 miliona KM za dolazak građana na birališta – kazao je predsjedavajući radne grupe i član Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić.

Zanimljivo je da je nesvakidašnji prijedlog stigao iz stranke koju su u prošlosti optuživali da je glas na izborima plaćala po 100 KM, nudeći čak i kompenzaciju u buticima.

 

Izvor: Glas Srpske