Nenad Belan  je hrvatski kantautor, pjevač i kompozitor pop-rock i zabavne muzike mediteranskog stila. Rođen je u Splitu 1962. godine, a trenutno živi u Rijeci, nekad frontmen popularnog splitskog sastava Đavoli, s kojima je u kratkom roku postigao veliki uspjeh na području bivše Jugoslavije, te ostavio pregršt evergreen hitova iza sebe, kao sto su “Pričaj mi o ljubavi”, “Stojin na kantunu”, “Bambina”, “Dani ljubavi”, “Ja volim je”, “Ostani uz mene”, “Dugo toplo ljeto” i druge.

Nakon raspada sastava 1991., godinu kasnijeđ seli u Zagreb, a 1995. godine i u Rijeku, te nastavlja sa uspješnom solo karijerom i održava kvalitetan stvaralački kontinuitet, tako da je i 90-ih godina objavio niz uspješnih hitova kao sto su “Sunčan dan”, “Vino noći”, “Rock galama”, “Dotakni me usnama”, “Ponoćna zvona”, “Ivona” i druge, a danas je solo izvođač uz prateće Fiumense.

Njegova muzika je pod direktnim uticajem The Beatlesa i The Beach Boysa, te uopšteno zvuka rock’n’rolla 1950-ih i 1960-ih godina, kao i dalmatinskih etno melodija i italijanskog belcanta, odnosno kancone.