Завршено је снимање историјско-драмско игране серије „Немањићи – Рађање краљевине“, највећег пројекта РТС-а који се тематски бави средњим вијеком. Све је почело 2015. године објављивањем анонимног конкурса РТС-а за драмско-играну ТВ серију о династији Немањића.

Одабран је сценарио Снови, испоставило се, Гордана Михића. Услиједиле су опсежне припреме. Прва клапа пала је 15. марта ове године надомак манастира Студеница, а последња 10. августа у Добановцима.

Путевима Немањића бројна глумачка и техничка екипа заустављала се на 230 аутентичних локација, међу којима је било и Требиње са околином.

Глумац Младен Нелевић, који у серији Немањићи – Рађање краљевине тумачи лик Стефана Немање, каже да је било лако радити са добро организованом екипом и са добрим сценаријом.

„Трудио сам се да од Стефана Немање направим обичног човека који има своје проблеме породичне, државне. И сам сценарио и језик нуде једноставност, нисмо били затрпани неком важношћу те теме и да носимо поред наших задатака глумачких то бреме важности и значајности него смо се трудили да направимо обичне људе са емоцијама, проблемима“, објаснио је Нелевић.

Гозба, сцена са снимања серије „Немањићи – Рађање краљевине“

Гозба, сцена са снимања серије

Главни и одговорни уредник Културно-умјетничког програма РТС-а Небојша Брадић открива шта све доноси прича о српској средњовјековној држави: „Политичку димензију, личну драму, братоубилачки рат, романсу, легенду – све оно због чега ће различите генерације телевизијске публике пратити ову серију. Наша намера је да наставимо да трагамо кроз српски Средњи век и верујемо да ће уз добар пријем публике и уз начин на који ћемо ми то припремити у наредним годинама бити исто овако великих и важних прилика.“

Како се стварала српска држава и црква публика ће видети кроз 12 епизода. Премијерно емитовање прве планирано је крајем године.

 

ХП / РТС