Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske nije danas u Banjaluci postigao saglasnost o načinima i rokovima za izradu i upućivanje u proceduru usvajanja nacrta zakona o radu.

Predsjednik ESS-a Ranka Mišić ponovila je da Savez sindikata Srpske neće prihvatiti donošenje novog zakona o radu.

“Nikakav problem nije da se na dnevni red ESS-a uvrsti tačka koja se odnosi na novi zakon o radu. Mi smo danas prihvatili da to bude na dnevnom redu, ali je Sindikat protiv bilo kakvog donošenja novog zakona o radu u ovoj godini”, rekla je novinarima Mišićeva u pauzi sjednice ESS-a.

Prema njenim riječima, Sidnikat traži od socijalnih partnera da se ozbiljno analizira primjena postojećeg Zakona o radu.

“Želimo da se utvrdi – ko, kako i zbog čega duguje više od 1,5 milijardi KM bruto nesiplaćenih plata radnicima u realnom sektoru u Srpskoj. Kako doći do toga da ti radnici dobiju plate i ko će odgovarati za zavlačanje ruke u radnički džep?”, upitala je Mišićeva.

Ona je ocijenila da je veoma značajno pitanje tripartitnog socijalnog dijaloga u Srpskoj koji je u ovom trenutku u lošoj fazi.

“Već nekoliko godina se u Srpskoj ne vodi tripartitni socijalni dijalog, ali se nadam da će Unija udruženja poslodavaca i Vlada Srpske dati doprinos kako bi se poboljšao socijalni dijalog na dobrobit svih radnika”, dodala je Mišićeva i napomenula da Savez sindikata nikada nije bio kočničar u Srpskoj.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić kaže da će novi zakon o radu biti tema razmatranja u okviru tijela Vlade, koja moraju da brinu o tome da li je određena oblast uređena ili nije.

“Ako je parlament Srpske utvrdio razmatranje novog zakona o radu kao plansku aktivnost, onda se stavovi najviše zakonodavne institucije moraju poštovati. Priča o novom zakonu o radu nije zaključena u ovoj godini, a kakav će ishod biti to ćemo da vidimo”, rekao je Đokić.

On je istakao da postojeći Zakon o radu nije usklađen sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, te da postoji sve više zahtjeva radnika koji su zbog toga oštećeni.

“Moramo naći način da zaštitimo prava radnika. To je uloga društva u cjelini, a učiniću sve da to bude dijalogom socijalnih partnera”, dodao je Đokić.

On je ocijenio da je ekonomsko-socijalni dijalog vrijedna tekovina koju treba njegovati.

“Nastavićemo sa dijalogom, jer se samo na taj način mogu riješiti pitanja važna za Republiku Srpsku”, naglasio je Đokić i napomenuo da je neophodno jačanje kulture zaštite radnika, a posebno onih koji rade u otežanim uslovima.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Predrag Zgonjanin istakao je da se mora postići konsenzus o izradi novog zakona o radu u Republici Srpskoj.

“Legitimno pravo poslodavaca je da traže novi zakon o radu, a ekonomsko – socijalni dijalog je osnova svega. Kočničar svih procesa je Savez sindikata Republike Srpske zbog novog zakona o radu”, rekao je Zgonjanin.

On tvrdi da Sindikat uopšte neće da razgovara o novom zakonu o radu.

“Tačka koja se odnosi na novi zakon o radu je izgleda stavljena na dnevni red pro forme kako bi ispalo da socijalni partneri imaju dijalog”, smatra Zgonjanin.

 

Izvor: Srna