Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u proteklih nekoliko dana širom RS proveli akciju pojačanih kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, sa akcentom na poreske obveznike koji se bave prometom zlata, srebra i drugog nakita.

Izvršeno je ukupno 15 kontrola kod tih poreskih obveznika, te su u osam slučajeva utvrđene nepravilnosti.

“Zbog uočenih nepravilnosti, inspektori Poreske uprave RS su tim poreskim obveznicima izdali osam prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 6.000 KM. Istovremeno, inspektori su za tih osam poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa i drugih prekršaja iz Zakona o fiskalnim kasama”, navedeno je u saopštenju Poreske uprave RS.

Mjere privremene zabrane obavljanja djeatnosti, u okviru ove pojačane akcije, izrečene su sledećim poreskim obveznicima: “Lukas” Banjaluka, “Dukat” s.p. Mrkonjić Grad, “In Trade” Bijeljina, ZTR “Smaragd” Bijeljina, PR “Zlatara Trivić” Šamac, SZTR “Zlatar Ličanin” Kozarska Dubica, SZTR “Anamarija” Rogatica i SZTR “Rubin” Trebinje.

Inače, inspektori Poreske uprave RS će kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa nastaviti kontinuirano vršiti i u narednom periodu.

“S tim u vezi, naglašavamo da neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno, i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza. Prema tome, Poreska uprava RS prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga”, navedeno je u saopštenju.

Poreska uprava RS još jednom poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane poziva da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS.

Izvor: Nezavisne novine