Zanimljiva informacija stiže iz Grčke. Tamošnja Vlada i premijer Micotakis juče su ozvaničili kraj trogodišnjeg projekta na izgradnji, renoviranju i modernizaciji čak 14 aerodroma u ovoj zemlji.

Možda vijest sama po sebi i nije spektakularna, da autoru ovih redova nije zagolicalo maštu to što jedna zemlja koja se do nedavno borila sa bankrotom nije za tri godine izgradila pet potpuno novih regionalnih aerodroma, pet je renovirala, dok su četiri aerodroma modernizovana. Interesantan podatak za upoređivanje sa slučajem Trebinja, gdje se sa manje ili više intenziteta obećava gradnja aerodroma još od 2006. godine. Intenzitet uvjerljivosti obećanja povećan je naravno, kako to kod nas obično biva, u izbornim godinama.

Zvanična priča o izgradnji aerodroma u Trebinju počinje u avgustu 2006.godine u magazinu Reporter, kada je Dejan Todorović, direktor Direkcije za civilnu vazdušnu plovidbu, u svom autorskom tekstu javnosti pojasnio da je tadašnja Vlada Republike Srpske sa premijerom Miloradom Dodikom na čelu donijela hrabru i vizionarsku odluku kojom je obavezala Ministarstvo finansija i Republičku direkciju za civilnu vazdušnu plovidbu da sprovede neophodne aktivnosti na izradi studije, koja bi pokazala opravdanost realizacije projekta izgradnje aerodroma u regiji Trebinja. Za ovaj posao je izabrana renomirana firma „Vienna Airport Consulting” iz Beča. Vrijednost investicije za izgradnju aerodroma procijenjena je tada na 70 do 100 miliona evra, ali se vrijednost ovog projekta mijenjala kroz godine. Studija je završena i prezentovana devet mjeseci poslije, u maju 2007. godine. Tada se pojavio i prvi zainteresovani koncesionar.

Od tada do danas model za realizaciju ideje se mijenjao, u Trebinju je godinama funkcionisalo i preduzeće “Aerodrom Trebinje”, preduzetnik Rodoljub Drašković je u jednom momentu najavio privatnu investiciju u ovaj projekat, ali je Vlada Srpske ostala privržena ideji da ona realizuje dugogodišnje obećanje.

Tokom prošle godine svoj svjevrsni pečat i garanciju na obećanje da Trebinje dobija aerodrom dao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, i to kroz većinsko partnerstvo Vlade Srbije u ovom projektu. Tadašnja ministarka građevinarstva i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović je najavila da će do kraja ove 2021. godine prvi avioni poletjeti iz Trebinja, ali je danas više nego očigledno da i ovo obećanje neće biti realizovano u najavljenom roku.

Za to vrijeme ne tako daleko, u Grčkoj koja se suočavala sa ogromnim finansijskim problemima proteklih godina iako je članica EU, je realizovan trogodišnji projekat izgradnje i modernizacije 14 regionalnih aerodroma uključujući Solun, a vrijednost radova bila je 440 miliona evra.

Premijer Kirjakos Micotakis izjavio je juče na svečanosti povodom završetka radova na proširenju kapaciteta solunskog međunarodnog aerodroma Makedonija da “Solun konačno dobija aerodrom kakav zaslužuje”.

“U renoviranje tog aerodroma uloženo je 100 miliona evra i on sad izgleda prilično drugačije”, rekao je Micotakis dodajući da je napravljen novi veliki terminal, mnogo više trgovinskih objekata i da će moći da opsluži 10 miliona putnika godišnje i otvori 10.000 novih radnih mjesta.

Osim u Solunu projektom su obuhvaćeni aerodromi Aktion i Kavala, kao i 11 aerodroma na ostrvima Krf, Krit, Kefalonija, Kos, Lezbos, Mikonos, Rodos, Samos, Santorini, Skijatos i Zakintos, prenijela je agencija ANA.

U okviru projekta izgrađeno je pet novih modernih aerodroma, isto toliko je prošireno, a modernizovana su četiri.

U avgustu ove godine navršiće se punih 15 godina od odluke Vlade Republike Srpske da se izradi studija opravdanosti realizacije projekta izgradnje aerodroma Trebinje.

DJ.S.

HP, avgust 2021.