Neće biti sječe čuvenih trebinjskih platana, već će biti orezane i uklonjene suve i trule grane radi bezbjednosti građana, a onda će ih pregledati najsavremenijim metodama i odrediti mjere da se što više produži njihov životni vijek, zaključili su njemački i beogradski stručnjaci nakon pregleda 16 trebinjskih gorostasa u centru grada.

 

 

Stručni tim njemačke firme “Nirnberška njega stabala” i “Gradskog zelenila” iz Beograda će u narednih nekoliko dana odraditi dodatne vizuelne i unutrašnje preglede poput takozvanih arboradiksa, tomografa, rezistografa, nakon čega slijedi orezivanje i uklanjanje suvih i trulih grana.

“U utorak nakon svih pregleda slijedi puling test kojim se vrši simulacija na udare vjetra”, kaže Mirjana Ratković, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove grada Trebinja.

Bodo Zigert, poznati njemački i evropski stručnjak i sudski vještak za njegu stabala, kaže da je prvi zadatak već započeo s realizacijom: da se procijeni vitalnost platana i odrede mjere njege i sanacije, kako bi se osigurala sigurnost ljudi ispod krošanja.

“Ovdje je problem što platani rastu u jednom sklopu i krošnjaju se prema vani zbog traženja svjetlosti, pa je naša glavna zadaća da ih što više vratimo nazad i zadržimo njihov prirodni oblik, ali da ih pri tome napravimo i sigurnim za ljude i okolinu”, kaže Zigert.

Izvor: Nezavisne novine