Ako bez klima-uređaja na 40 stepeni Celzijusa ne može normalno da se funkcioniše, ljekari upozoravaju da ne valja ni pretjerano koristiti klimu, naročito je loše praviti veliku razliku u odnosu na spoljašnju temperaturu, koja ne bi smjela da bude veća od osam stepeni.

 

Osim temperaturnog šoka u slučaju naglog prelaska sa vrelog asfalta u klimatizovanu prostoriju, i obrnuto, najveća opasnost po zdravlje prijeti onima koji imaju srčanih problema. Oni mogu da dožive anginozni napad, pa čak i infarkt.

“Svaka nagla promjena temperature, kada razlika između spoljne i unutrašnje temperature prelazi 10 stepeni, izaziva temperaturni šok u organizmu”, kaže dr Јelena Stojaković, načelnica službe opšte medicine u Domu zdravlja “Zvezdara”. – Krvni sudovi ne mogu tako brzo da se skupljaju i šire, i da uspostave normalnu cirkulaciju. To izaziva preopterećenost srca i svih krvnih sudova, pa dolazi do gušenja i pritiska na pluća, srce i želudac, sa bolovima koji se šire ka ramenima, odnosno do predinfarktnog stanja.

Ovo može da se dogodi ne samo osobama koje imaju srčanih problema već i kod relativno zdravih i mladih ljudi, upozorava dr Stojaković.

Posebno je, kaže ona, rizično kada se iz klimatizovanih tržnih centara ili radnih prostorija gdje se dnevno provede po nekoliko sati, naglo izađe na vruć vazduh i temperaturu koja ponekad prelazi 40. stepeni.

Podjednako je opasno sjedeti i direktno ispod klime, odnosno na mjestu gdje hladan vazduh iz klima direktno “udara”.

“To može da izazove glavobolje i bolove u kostima i zglobovima, a tipičan primjer su vozači klimatizovanih automobila, koji se najviše žale na bolove u desnom ramenu, što je mjesto gdje hladan vazduh duva”, objašnjava dr Stojaković.

Hladan vazduh nikad ne smije da bude direktno usmjeren na vrat, lopatice, leđa, zbog opasnosti od išijasa i ukočenja. Treba čuvati i lice da ne bi došlo do paralize živca na licu odnosno facijalnog grča.

Takođe, dug boravak pod klimom može da izazove i prehladu, upalu grla, sinusa i uha, a sve zbog bakterija i virusa koji se kriju u neočišćenim uređajima.

“Razni mikroorganizmi iz klima vazduhom se izbaciju u prostorije a tamo cirkulišu i lako dospijevaju u organizam. To se posebno dešava kada se prostorije ne provjetravaju s vremena na vrijeme, a posebno tokom noći, kako bi se vazduh pročistio”, kaže dr Јelena Stojaković.

Izvor: RTRS