Група научника покренула је инцијативу да се Зеландија – огромна површина која је највећим дијелом испод површине југозападног Пацифика – прогласи за осми континент, преноси BBC.

Зеландија нам није баш потпуна непознаница. Можда сте чули за њене највише планине чији врхови “вире“ изнад воде, а који су нам познати под именом Нови Зеланд.

Научници тврде да Зеландија испуњава све услове да се прогласи континентом и сада су покренули званичну иницијативу за то. У тексту објављеном у Журналу Америчког геолошког друштва, група истраживача наводи да се Зеландија простире на пет милиона квадратних километара, што је отприлике двије трећине сусједне Аустралије.

Око 94 посто површине “континента” налази се испод воде, са тек неколико острва која, попут Новог Зеланда, вире изнад површине.

Научници тврде да површина не мора нужно бити изнад воде да би се прогласила континентом и наводе остале критеријуме које Зеландија испуњава: издиже се у односу на површину која је окружује, има карактеристичну геологију, препознатљиве обрисе и тању земљину кору у односу на океанско дно.

Вођа иницијативе, новозеландски геолог Ник Мортимер, каже да су научници двије деценије прикупљали доказе да је Зеландија континент.

“Научна вриједност класификације Зеландије као континента представља много више од још једног имена на листи. Тај континент је потопљен, али неподијељен, што га чини корисним за истраживање кохезије и раздвајања континенталне масе“, објашњава Мортимер.

Извор: Независне новине