Da li je neki proizvod opasan ili zapaljiv, koliko traje nakon što ga otvorimo, može li da se reciklira, ima li povratnu ambalažu, da li je organski ili bez glutena? Odgovori na sva ta pitanja nalaze se na ambalaži proizvoda, ali prikazani slikama i simbolima koje većina građana ne razumije.

Rijetki znaju da oznaka CE znači da je proizvod usaglašen sa sertifikatima i pravilima koja vladaju u EU, da simbol zeca označava kozmetiku i preparate koji nisu testirani na životinjama, a da nam otvorena kutija s brojem u njoj pokazuje koliko mjeseci je proizvod dobar za korišćenje nakon što ga jednom otvorimo.

Može se primjetiti da pri dnu svake tube paste za zube, šampona, kreme za tijelo ili lice stoji kvadrat crne, tamnobraon, tamnoplave, crvene ili tamnozelene boje. Većina građana ne zna razliku između tako obilježenih proizvoda.

1898157_225253017678433_149641991_n

Tamni kvadrati pokazuju da je proizvod proizveden od isključivo hemijske supstance, crveni kvadrat pokazuje da se proizvod sastoji od oko 70 odsto hemije i 30 odsto prirodnih proizvoda, a zelene oznake pokazuju da je taj proizvod bez hemikalija i da se sastoji samo od prirodnih sastojaka.