Nastava za brucoše u Republici Srpskoj počinje 5. oktobra po klasičnom modelu, odnosno fizičkim prisustvom nastavnika i studenata, ali uz postojanje plana B – onlajn predavanja u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

Dogovoreno je to u petak na sastanku Srđana Rajčevića, ministara za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, i predstavnika javnih univerziteta, studentskih domova, Unije studenata i Instituta za javno zdravstvo RS, na kojem su usvojene epidemiološke preporuke i obavezane ustanove na njihovo striktno sprovođenje. Na sastanku je usvojen i plan za početak nove akademske godine.

“Usvojili smo preporuke Instituta kojima su propisane epidemiološke mjere i obavezali visokoškolske ustanove i ustanove studentskog standarda na njihovo striktno sprovođenje”, objavio je na Facebooku Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

“Dobićemo u ponedjeljak zvanične instrukcije od Instuta za javno zdravstvo RS na koji način da spovodimo propisane mjere”, kazao je u petak za “Nezavisne” Milan Kulić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Dodaje da svi moraju da poštuju preporuke i da fakulteti moraju da budu rigorozni čak i po cijenu sankcija.

“Moraćemo u amfiteatrima obezbijediti fizičku distancu od četiri kvadratna metra po studentu, mada će i broj studenata u grupama zavisiti od samih amfiteatara i učionica. Imamo fakulteta koji imaju velike učinice i mogu da rade u većim grupama, a fakulteti koji imaju manje učionice moraće studente da podijele u grupe da bi se ispoštovale mjere”, ističe Kulić.

Mišljenja je da nema boljeg načina za izvođenje nastave od klasične, zbog same interakcije i socijalnog kontakta sa studentima.

Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Banjaluci, kaže da će iduće sedmice biti organizovana sjednica Senata, na kojoj će detaljno raspravljati o početku akademske godine i organizaciji.

“Na fakultetima koji imaju veći broj studenta najvjerovatnije će oni biti podijeljeni u grupe. U slučaju da dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, bićemo spremni da pređemo na onajln model”, istakao je Posavljak za “Nezavisne”.

Nikola Bojić, potpredsjednik Unije studenata RS, ističe da je za studente najbolje da se nastava odvija normalano u amfiteatrima te da će gostujući profesori nastavu održavati onlajn.

“Studenti i profesori moraće na predavanjima nositi maske”, kazao je Bojić.

Marko Ćurko, apsolvent na Šumarskom fakultetu, kazao je za “Nezavisne” da je za studente jako važno da su se vratili klasičnom izvođenju nastave.

“Konačno se vraćamo u čitaonice i amfiteatre. U slučaju da se epidemiološka situacija pogorša koristićemo alternativu u vidu onlajn nastave, koju smo imali u drugom semestru tekuće akademske godine”, kazao je Ćurko.

 

 

Izvor: Nezavisne