Vlada Republike Srpske će omogućiti u narednoj godini završetak projekta potpunog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida /RVI/ od prve do četvrte kategorije, potvrđeno je na sastanku predsjednika Vlade Srpske Željke Cvijanović sa organizacijama proisteklim iz proteklog rata.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i ministri finansija Zoran Tegeltija, rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić i zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, rečeno je da je planirana izgradnja 772 stambene jedinice i dodjela nepovratne novčane pomoći za 1.591 korisnika, čime će biti okončan ovaj humani projekat.
Projektom, koji je započet 2008. godine, do sada je stambeno zbrinuto ukupno 2.936 korisnika, a za realizaciju projekta utrošeno je skoro 60 miliona KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Tokom sastanka sa predstavnicima Boračke organizacije, Saveza logoraša, Republičke organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza organizacija i udruženja RVI i organizacije amputiraca UDAS, ponovljeno je da će u narednoj godini doći do povećanja od pet odsto osnovice za porodične i lične invalidnine.

Predstavnici republičkih udruženja pohvalili su aktivnosti Vlade Srpske na zapošljavanju djece poginulih boraca, te podsjetili da je za kratko vrijeme zaposleno 350 djece iz ove kategorije. Iz ovih udruženja poručuju da se mora još intenzivnije raditi po ovom pitanju, te na zapošljavanju ratnih vojnih invalida.

Predstavnici ovih udruženja izrazili su negodovanje zbog, kako su naveli, neosnovanih hapšenja bivših boraca Vojske Republike Srpske zbog navodnih ratnih zločina, čime se nastavlja praksa optuživanja samo Srba za dešavanja u proteklom ratu.

Nezadovoljni su i tokom i dinamikom strukturalnog dijaloga, kao i dešavanjima oko formiranja centralnog registra nestalih lica na nivou BiH.

 

Izvor: Srna