Nikola Zlojutro iz Kozarske Dubice platio je kaznu zbog proizvodnje domaće rakije i najavio da će biti pokrenuta inicijativa o zaštiti domaćih proizvođača ovog tradicionalnog pića.

On je 250 KM za kaznu zbog rakije uplatio u Jave prihode RS. Zlojutro smatra da je ova kazna harač za seljake.

– Proizvodnja rakije je naša tradicija i mora se zaštiti i sačuvati. Pokrenućemo inicijativu da se zaštite domaći proizvođači, odnosno da Zakonom bude dozvoljeno našim ljudima na selu da smiju određenu količinu rakije da prodaju – poručio je Zlojutro.

On je ranije za Srpskainfo ispričao da mu je inspektor pokucao na vrata u osam časova ujutro i tražio da kupi rakiju.

Do njega ga je doveo oglas o prodaji rakije iz 2018. godine.

– Pitao je da kupi rakiju, ali mi je odmah bio sumnjiv. Kada sam iznio flašu od 0,70 litar sa rakijom dunjevačom da ga počastim, napisana mi je kazna. Nismo ni razgovarali o prodaji rakije ni o njenoj cijeni. Znači ja sam sa 500 KM kažnjen za flašu rakije od 0,70 litara – ispričao je Zlojutro.

Budući da je kaznu platio u roku od osam dana nakon uručenja prekršajnog naloga, ona mu je duplo umanjena na 250 KM.

Inače, Zlojutro nije jedini koji je kažnjen. Budući da je čovjek iz inostranstva ponudio da plati Zlojutru kaznu, on je odlučio da se tim novcem pomogne drugima.

Sa 500 KM plaćene su kazne za dvije porodice. Jedna porodica je iz Kozarske Dubice, koja ima bebu, a supružnici nisu zaposleni, dok je druga kazna plaćena za ratnog-vojnog invalida iz Novog Grada.

Kažnjavanje ljudi po selima u Republici Srpskoj naišlo je na negativne reakcije u javnosti.

Mnogi zaključuju da će zbog ovoga poteza biti uništena stara tradicija pečenja rakije, a ima onih koji najavljuju da će sasjeći voćnjake.

 

 

 

Izvor: Srpska info