Kako reagujete na životne probleme? Postajete li sa svakim novim ogorčeniji ili jednostavno ne dopuštate da vam nevolje unište duh?

 

Jedna inspirativna životna priča koja se širi internetom pokazaće vam kako se trebate nositi sa svim preprekama koje vam život stavlja na put.

Mlada žena otišla je svojoj baki, pričala joj o svom životu i o tome kako joj je teško. Muž ju je upravo prevario i bila je razočarana. Nije znala kako će sve to preživjeti i željela je odustati od svega. Bila je umorna od borbe. Činilo joj se da se u njezinom životu pojavi novi problem čim riješi neki stari. Razmišljala je i na najgore.

Baka ju je odvela u kuhinju. Napunila je tri zdjele s vodom i stavila ih na šporet. U prvu je stavila mrkve, u drugu jaja, a u treću mljevenu kafu.

Pustila ih je da dođu do vrijenja. Nakon dvadeset minuta isključila je šporet. Izvadila je mrkve, jaja, kavu iz zdjela i poslužila ih.

Okrenula se je unuci i rekla joj: Kaži mi što vidiš.

– Mrkve, jaja i kavu, odgovorila je unuka.

Onda joj je baka rekla da opipa mrkve. Napravila je to i rekla da su omekšale. Baka ju je tražila da uzme jaje i razbije ga. Kada je unuka skinula s njega ljusku, promatrala je tvrdo kuhano jaje. Na kraju ju je baka tražila da otpije gutljaj kafe. Unuka se je nasmijala kada je okusila njezinu bogatu aromu.

Tada je upitala baku: Što sve ovo znači?

Baka joj je objasnila kako je svaki od ovih predmeta bio suočen s istom nevoljom – vrelom vodom. Svaki je reagovao drugačije. Mrkva je ušla u vodu snažna, tvrda i nepopustljiva, ali nakon što je izložena vreloj vodi omekšala je i postala slaba. Jaje je bilo krhko, njegova tanka spoljna ljuska štitila je tekuću unutrašnjost, ali nakon boravka u vreloj vodi unutrašnjost je postala tvrda.

Međutim, kafa se je ponašala jedinstveno. Tokom kuhanja promijenila je vodu.

Šta si ti? Kada nevolja zakuca na tvoja vrata, kako reaguješ? Jesi li ti mrkva, kafa ili jaje, upitala je baka unuku.

Razmislite o ovome. Što sam ja? Jesam li mrkva koja je naizgled jaka, ali suočena s boli postajem mekana i izgubim svoju snagu?

Jesam li jaje koje se mijenja zbog topline? Jesam li nakon smrti, prekida ili nekog drugog problema postala tvrda i ukočena? Izgleda li moja ljuska izvana isto, ali iznutra sam ogorčena i imam tvrdo srce?

Ili sam kao kafa? Kafa je promijenila vodu, ono što joj je donijelo bol. Kada voda postane vrela, kafa ispušta miris i okus. Ako si kao kafa, kada su stvari najgore, ti postaješ bolja i mijenjaš situaciju oko sebe. Kada je bol najteža i problem najveći, uzdišeš li se na novi nivo?

Neka vam život donese dovoljno sreće da biste bili ljubazni, dovoljno nevolja da biste bili snažni, dovoljno tuge da biste bili čovjek i dovoljno nade da biste bili sretni.

Najsretniji ljudi nisu nužno imali najbolje od svega, samo su napravili najbolje od svega što im je došlo na put. Najsvjetlija budućnost uvijek se bazira na zaboravljenoj prošlosti i ne možeš ići naprijed u životu ako ne ostaviš iza sebe sve svoje neuspjehe i boli.

Kada ste se rodili, plakali ste i svi oko vas su se smiješili. Živite svoj život tako da na kraju vi budete onaj tko će se smijati, a svi oko vas će plakati.

Izvor: 6yka.com