epa09600198 Bosnian miners continue to protest outside the federal government building in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, 24 November 2021. Thousands of miners throughout Bosnia halted work on 23 November in support of the miners protesting in Sarajevo because of low salaries and other obligations. EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) usvojio je u drugom krugu glasanja, nakon cjelodnevnog zasjedanja, odnosno rasprave o stanju u rudnicima u FBiH, zaključke predložene iz parlamentarnog odbora za energetiku.

Prvim zaključkom je, s ciljem rješenja problema rudara, izražena puna podrška nastavku dijaloga njihovog sindikata, uprave javnog preduzeća “Elektroprivreda BiH” i Vlade FBiH, te navedeno da program prestrukturisanja rudnika nema alternativu.

Narednim zaključkom, predloženim iz Odbora za energetiku, naloženo je preduzeću “Elektroprivreda BiH” i Vladi FBiH da utvrde plan uplate 430 miliona KM na ime dugovanja rudnika za doprinose zaposlenima.

Od tog iznosa potrebno je da Vlada osigura 30 miliona KM, a ostalo “Elektroprivreda BiH” i uprave rudnika, prenose federalni mediji.

Takođe, od Vlade i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije zatraženo je donošenje odluke o moratorijumu na zapošljavanja administrativno-tehničkog osoblja u rudnicima koji su u koncernu “Elektroprivrede BiH”.

 

 

 

Izvor: Srpska info