Naknade za nezaposlene porodilje u visini minimalne plate, a koje će biti uvedene od naredne godine, isplaćiveće se iz budžeta, rekli su juče iz Vlade RS.

Oni su dodali da će se u narednom periodu precizirati detalji te isplate, tako da zasad još nisu poznate konkretne stavke, odnosno da li će to biti poseban fond u okviru budžeta ili slično.

Podsjećamo, prema najavama nadležnih, svaka nezaposlena porodilja će od 2018. godine primati mjesečnu naknadu u visini od 405 KM u trajanju od godinu, odnosno 18 mjeseci za treće dijete.

“Cilj ove mjere je da se smanji razlika između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, odnosno da nezaposlene porodilje primaju finansijsku pomoć tokom perioda za koji se zaposlene porodilje nalaze na plaćenom porodiljskom bolovanju”, pojasnili su iz Vlade Republike Srpske.

Demografi u RS su ovo ocijenili kao najkonkretniju i najbolju mjeru države dosad koja će sigurno dati efekta, koja je izuzetno značajna za opstanak našeg društva u demografskom smislu.

Iz Vlade RS podsjećaju da već obezbjeđuju novčanu pomoć u iznosu od 250 KM za opremu za novorođenčad svim porodiljama, materinski dodatak za nezaposlene porodilje, jednokratnu pomoć za treće i četvrto dijete i to u iznosu od 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dijete, dječji dodatak i druge mjere u okviru podrške porodici.

Izvor: Nezavisne novine