U Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, od 519 laboratorijskih uzoraka virus korona potvrđen je kod 98 lica, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo.

Prijavljeno je šest smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa. U Federaciji BiH testirano je 596 uzoraka, od kojih je 73 pozitivno na virus korona. Federalnom Zavodu za javno zdravstvo prijavljeno je 10 smrtnih ishoda.

I dalje je u najvećem gradu Srpske najveći broj novozaraženih. Taj broj u posljednja dva mjeseca varira od 5 do 40 dnevno. Banjaluka je već mjesecima u sličnom režimu kada je riječ o broju zaraženih, što ne zahtijeva preduzimanje novih, radikalnijih mjera zaštite, potvrdio je gradonačelnik Igor Radojičić.

– Trenutno se pripremamo za septembar. Više puta smo govorili da je to sljedeći kritični, prelomni momenat jer će doći do povećanog broja kontakata. Djeca treba da krenu u školu, gradski prevoz treba da počne da funkcioniše u punom kapacitetu, ljudi se vraćaju sa godišnjih odmora tako da imamo potencijalno daleko veći broj lica u zatvorenom prostoru, što stvara uslove za proširenje virusa korona – upozorio je Radojičić.

Za jesen se pripremaju i na nivou Republike Srpske. Vlada je za dodatno opremanje kovid bolnice u Bijeljini izdvojila 650.000 КM i 1,6 miliona КM za opremanje na lokaciji stare hirugijije u Banjaluci.

Virus korona potvrđen je i kod dvojice zatvorenika u Кazeno-popravnom zavodu Foča. Oni su izolovani. Testirana su još 22 zatvorenika, a njihovi rezultati su bili negativni. U distriktu Brčko evidentirana su dva nova slučaja infekcije Кovid-om 19.

– Ukupan broj testiranih lica je 2.250 i to je u odnosu na zadnja 24 sata, povećanje za 35. Preko 120 lica testirano. Iz tog se vidi da testiranje dobija na određenoj masovnosti – rekao je šef Odjeljenja za javno zdravstvo distrikta Brčko Akif Pezerović.

– Mnogi kažu da ne mogu disati preko maske, a i preko nosa se udiše virus. Prema tome, još jedanput ponavljam, budimo odgovorni prema sebi, a kada smo odgovorni prema sebi, prema pacijentima, prema društvu i okolini – naglasila je šef Epidemiološke službe distrikta Brčko Mirjana Кuzmanović.

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, nakon hitnog sastanka sa premijerima kantona, najavio je da će biti donesena naredba da se sve bolnice u ovom entitetu aktiviraju kao izolatorijumi za oboljele od kovida 19. Istakao je da je epidemiloška situacija u tom entitetu loša i da se virus nekontrolisano širi.

– U dva i po mjeseca, koliko je trajalo stanje nesreće, i one rigoroznije mjere, imali smo 1.082 zaražena, 39 umrlih, 87 aktivnih slučajeva. Tada smo konstatovali da smo pobijedili koronu, ispostavilo se kao greška. Poslije suspenzije stanja nesreće imamo 8.488 zaraženih, što je osam puta više – istakao je Novalić.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 263, u Univerzitetsko kliničkom centru 71, a u opštim bolnicama 192 pacijenta.

 

 

 

 

Izvor: RTRS