U Trebinju je lani sklopljeno približno isto brakova kao 2018, a najstariji “mladoženja” ima čak 85 godina, dok najstarija “mlada” ima 61 godinu.

Prema podacima matičnog ureda, u toku godine bilo je i parova gdje su razlike između bračnih drugova i po 20 godina, ali i onih koji su i ranije bili u braku, pa obnavljali bračnu zajednicu.

Prošle godine na ludi kamen stalo je i nekoliko 60-ogodišnjaka iz Trebinja. Takođe, iako su znatno mlađe od svojih izabranika, bračnu zajednicu osnovalo je i nekoliko žena u petoj deceniji.

Matičari kažu da nije bilo maloljetničkih brakova, niti brakova u kojima je jedan bračni drug stranac.

Trebinjski mladenci se uglavnom odlučuju da matičari dolaze u svadbene salone, gdje prave zabavu, a dolazak matičara, po odluci Skupštine grada, naplaćuje se 100 KM.

Odluka Skupštine grada da uz matičara vjenčanju prisustvuje i po jedan odbornik, od ljeta 2018, niije zaživjela, pa vjenčanja i dalje obavljaju samo matičari.

Neće besplatno

U trebinjskom matičnom uredu navode da se veoma mali broj mladenaca odlučuje da sudbonosno “da” kaže u prostorijama gradske uprave, tačnije u skupštinskoj sali, iako je u tom slučaju besplatno.

– Mladenci se raspituju kada će se vratiti praksa da se vjenčanja obavljaju u sali bivšeg Doma kulture, gdje je godinama bilo. To je blizu Sabornog hrama, gdje su i crkvena vjenčanja, ima dovoljno parking prostora za svatove, a u tom slučaju vjenčanje se ne bi plaćalo – kažu u trebinjskom Matičnom uredu.

Manje beba

Dok je broj brakova približno isti, u trebinjskom porodilištu i lani je rođeno 20-ak beba manje nego 2018. godine, a taj trend se nastavlja iz godine u godinu.

Roditelji su i u 2019. bili maštoviti, pa su, pored uobičajnih, davali i rjeđa imena svojim potomcima.

Među neobičnim imenima upisanim u matičnu knjigu rođenih u Trebinju su Natanel, Georgije, Adam, Adrijan, Dorotej, Despot, dok su djevojčice dobijale imena Sumeja, Aneta, Stefana, Gabrijela.

Baksuzi

U 2020. godinu, kao i u mnoge ranije, trebinjski matičari su ušli kao neženje, jer je od 6 matičara samo jedan u braku!

Jedini oženjeni matičar je Vaso Čihorić, koji kaže da svima poručuje da se ožene i udaju, jer u braku ima pozitivnih stvari i ciljeva koji se bez zajednice ne mogu postići.

Trebinjski matičari, ovi nevjenčani, navode da im posao nije nimalo lak.

– Uvijek nam govore da smo baksuzi, neki što su se razveli, neki što su još u braku – kažu, kroz šalu, matičari.

Ipak, dodaju da za sada neće ništa mijenjati ni u privatnom životu ni u poslu.

Najkraći brak

Prije nekoliko godina Trebinje je bilo rekorder po najbrže rastavljenom braku, nakon što se jedan par vjenčao u subotu, a već u srijedu zatražio razvod!

U trebinjskom matičnom uredu 2017. godine upisana je i prva promjena imena zbog promjene pola, kada je jedan Trebinjac u inostranstvu “postao žena” i zatražio da se kao žena upiše u knjige rođenih.

Dubravka Čolović

Izvor: Srpka info