Nagrada za najbolju mušku ulogu je na ovogodišnjoj, 86. dodjeli Oskara, otišla u ruke Metjua Mekonaheja za dramatičnu interpretaciju oboljelog od side u filmu “Poslovni klub Dalas”.

Metju Mekonahej
Metju Mekonahej

Glumac, čije se ime uglavnom vezivalo za romantične komedije, smršao je čak 20 kilograma kako bi što vjerodostojnije iznio ulogu. Time je podsjetio da gluma nije samo zanimanje već i poziv, zanat koji zahtjeva određene žrtve.

Poput Mekoneja, pojedini glumci, predani glumačkoj strasti, pomjerali su granice, podvrgavajući se veoma zahtjevnim fizičkim transformacijama kako bi svojoj glumi dali više kredibiliteta.

Kristijan Bejl
Kristijan Bejl

Jedna od najspektakularnijih je metamorfoza Kristijana Bejla u trileru “Mašinista” (2005) u kojem igra radnika na traci, Trevora Reznika, koji nije spavao više od godinu dana. Bejl je za ovu ulogu svoju težinu sveo na svega 55 kilograma za visinu od 1.80 metara.

Kristijan Bejl sa 45 kilograma više
Kristijan Bejl sa 45 kilograma više

Kristijan Bejl je pak za ulogu Betmena u “Betmen Početak” (2005) za pet mjeseci “nabacio” 45 kilograma i maksimalno nabildovao tijelo kako bi ušao u ulogu popularnog superiheroja, dok je Metju Foks za ulogu Pikasa, plaćenog ubice i psihopate, u filmu “Aleks Kros” (2012) smršao 20 kilograma i vježbao svakodnevno više sati.

Robert De Niro
Robert De Niro

Jedna od najupečatljivijih je i transformacija Roberta de Nira u čuvenom filmu Martina Skorsezea “Razjareni bik” (1980) u kojem igra Džeka La Motu, kontroverznog bokserskog šampiona u srednjoj kategoriji.

Film je morao da se snima iz dva puta kako bi De Niro mogao da se ugoji 27 kilograma, što je on učinio za samo četiri mjeseca. Zahvaljujući toj ulozi osvojio je svog drugog Oskara.

U filmu “Izgnanik” (2001) Roberta Zemekisa, Tom Henks je neprepoznatljiv u ulozi modernog Robinsona Krusa. I ovaj film je sniman iz dva puta, sa razmakom od godinu dana. Henks je prvo morao da se malo ugoji, a zatim da izgubi 25 kilograma kako bi dočarao život brodolomnika koji je proveo četiri godine na pustom ostrvu.

Met Dejmon
Met Dejmon

Met Dejmon je smršao 18 kilograma za ulogu narkomana u filmu “Hrabrost pod paljbom” (1997). Drastična transformacija ga je, međutim, koštala zdravlja. Dugi niz godina je morao da se leči od disfunkcije nadbubrežnih žlijezdi.

Od dama koje su pristale da radi uloge sebe drastično transformišu u pamćenju publike najviše su ostale Šarliz Teron i Rene Zelviger.

Šarliz Teron
Šarliz Teron

Za film “Monstrum” (2004), lijepa južnoafrička glumica se ne samo ugojila 14 kilograma već je sve vrijeme snimanja nosila masku od lateksa i lažne žube. Sav taj trud joj se višestruko isplatio pošto je osvojila čak 20 nagrada, među kojima i Oskara za najbolju žensku ulogu.

Rene Zelveger
Rene Zelveger

Rene Zelveger je svoju savršenu figuru “kaznila” zbog uloge u romantičnoj komediji “Bridžit Džons” za koju se ugojila 10 kilograma. Višak sala je potom brzopotezno izgubila kako bi mogla da zaigra u mjuziklu “Čikago” da bi ga ponovo vratila nekoliko mjeseci kasnije za nastavak priče o simpatičnoj bucmastoj usjedilici.

Neke smo sigurno zaboravili. Pozivamo vas da nas u komentarima podsjetite…

Izvor: Tanjug, B92