На Одјељењу за оториноларингологију Универзитетске болнице Фоча, кадровским јачањем и набавком савремене опреме, почеле су да се раде најсложеније операције из области отохирургије, попут данашње реконструкције бубне опне.

Након више деценија урађен је овај оперативни захват захваљујући директору београдске Универзитетске клинике за оториноларингологију Ненаду Арсовићу, једном од водећих свјетских стручњака из ове области.

Ријеч је о веома ријетком оперативном захвату, који се ради микротехником у општој анестезији.

– Врши се реконструкција, не само бубне опне, већ читавог апарата у средњем уву – појаснио је Арсовић, под чијим вођством је урађена операција.

Он је похвалио тим стручњака у Фочи, за које је рекао да су веома амбициозни и да имају велику жељу да напредују у свим областима.

– То је веома похвално и наша клиника их подржава стручно доласцима овдје да им помогнемо у операцијама. Некада ми радимо, а некада они, а ми асистирамо. Пацијенти из ове регије, који су морали ићи у Београд или Бањалуку, овим ће добити централну болницу у којој ће моћи, што се тиче оториноларингологије, да завршавају највећи број операција – навео је Арсовић.

Реконструкција бубне опне урађена је петнаестогодишњем пацијенту из Пала Николи Гавриловићу.

– Прије шест година сам оперисао крајнике и ставили су ми цјевчице, а након двије-три године осјетио сам да ми је слух ослабио. Речено ми је да ми је пукла бубна опна. Требао сам да радим операцију у јулу у Касиндолу, али имао сам неке припреме пошто се бавим биатлоном, а онда су ме упутили да у Фочи радим операцију – рекао је Гавриловић пред улазак у операциону салу.

Начелник Одјељења за отриноларингологију Универзитетске болнице Фоча Синиша Шолаја нада се да ће фочански љекари, под менторством Арсовића, веома брзо усвојити сложене процедуре и да ће почети и самостално да их раде.

– Отохирургија се овдје дуго није радила, а најавом да ћемо почети те врсте операција, на списку већ имамо око 40 пацијената који чекају. Надамо се да ћемо веома брзо ту листу смањити и да ће те операције постати рутинска процедура – рекао је Шолаја.

Он је подсјетио да је операциона сала за отохирургију још раније опремљена захваљујући помоћи Владе Холандије и општине Фоча, те да тренутно на овом одјељењу ради троје специјалиста оториноларингологије и један специјалиста максилофацијалне хирургије.

Извор: РТРС