Stadion Mane Garinča, koji prima 72.000 ljudi i košta 600 miliona dolara, najskuplji je na Svjetskom prvenstvu.

Brasilia, glavni grad Brazila, dobio je lijepi i monumentalni Nacionalni stadion Mane Garinča, no veliko je pitanje ko će na tom stadionu igrati nakon završetka Svjetskog prvenstva jer je najjači klub u prijestolnici tek – četvrtoligaš.

Nova brazilska prijestolnica, izgrađena 60-ih godina prošlog vijeka, nema gotovo nikakvu fudbalsku tradiciju, a većina od 2,7 miliona njegovih žitelja u svom gradu nikad nije bila na fubdalskoj utakmici, prenose agencije.

„Brasilia je poptuno novi grad, a kako je naseljen ljudima iz svih krajeva Brazila koji navijaju za klubove iz svojih rodnih mjesta, nema navijača. To je problem, a glavni grad Brazila ujedno i najmanje voli fudbal u cijeloj državi“, priznao je Regis Karvaljo, sportski direktor četvrtoligaša FC Brasilije.

Taj je klub na tabeli četvrte lige trenutno ispred gradskog rivala Brasiliensea, za koji igra Romarinjo, sin proslavljenoga brazilskoga fudbalera Romarija.

Ova dva kluba igrala su na otvaranju novoga stadiona nazvanoga po čuvenom Mane Garinči, koji prima čak 72.000 ljudi, a sa cijenom od 600 miliona dolara najskuplji je stadion Svjetskog prvenstva.

Na tom stadionu okupilo se jedva 30.000 ljudi, iako je cijena ulaznice bila pola dolara, pa se mnogi pitaju što se onda može očekivati za utakmice Svjetskog prvenstva, kada će cijena ulaznice biti višestruko veća.

U Brasiliji će svoje duele igrati Švajcarska – Ekvador i Kolumbija – Obala Slonovačei, koji će privući malo pažnje građana Brasilije.

Kako se, ipak, radi o glavnom gradu, Brasilia će biti domaćin posljednje utakmice Brazila u grupi s Kamerunom, kada će vjerojatno prvi put stadion biti pun.

FIFA upozorava ne nesigurnost

Istovremeno je s vijestima o strahovima od praznih stadiona stiglo i upozorenje iz asocijacije FIFA, koja navodi kako će ogromne udaljenosti između gradova domaćina, loša saobraćajna povezanost, kriminal i klima biti najveći problemi za hiljade navijača koji će doći u Brazil bodriti svoje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu.

Glavni sekretar FIFA Žerom Valke upozorio je navijače da nimalo olako ne shvate prilike u Brazilu, gdje ih osim udaljenosti, saobraćaja, sigurnosti i klime očekuju i preskupi hoteli i transport.

„U Brazilu nećete moći raditi gotovo ništa od onoga što ste mogli na prvenstvu u Njemačkoj 2006. Ne možete doći automobilom i spavati u njemu, a ne možete ni uskočiti u voz, jer vozova nema“, upozorava Valke.

Dodaje kako njegova velika briga nisu ni reprezentacije, ni funkcioneri, ni novinari, već upravo navijači kojima će biti najteže.

„Znam da ću ovime uzrokovati dosta problema s organizatorom, no moja poruka navijačima jest da ništa ne shvate olako. Dakle, ne možete spavati u autu, ne možete spavati na klupi u parku, a niti na plaži jer je zima, ne možete stopirati, a niti putovati vozom, jer ti gradovi nisu povezani željeznicom“, rekao je Valke.

Otkrio je kako je FIFA zbog ogromnih udaljenosti htjela 32 ekipe učesnice razdijeliti u četiri brazilske regije, kako bi ekipe izbjegle duga putovanja, no Brazilci su insistirali da njihova reprezentacija igra u što više gradova širom zemlje.

„Englezi, Manaus nije Irak!“

„Manaus nije Irak ili Avganistan, gdje su poginuli mnogi mladi engleski vojnici“, poručio je engleskim navijačima koji će putovati na Svjetsko prvenstvo brazilski ministar sporta Aldo Rebelo.

Odgovorio je time na svojevrsnu hajku u engleskim medijima koji su putovanje u Manaus, srce Amazonije u kojem Engleska igra s Italijom, uporedili s bojnim poljem Iraka i Afganistana zbog porasta kriminala u tom gradu.

„Englezi se ne moraju bojati, jer će biti ugošćeni kao kraljevi sve dok ne budu izazivali nevolje“, kazao je Rebelo.

Izvor: Agencije