Predsjednik Urugvaja kojeg nazivaju najsiromašnijim predsjednikom na svijetu pridobio je simpatije ljudi širom svijeta zbog toga što najveći dio svoje plaće daje u humanitarne svrhe, vozi staru Volkswagenovu bubu te živi u skromnoj seoskoj kući odbijajući da preseli u predsjedničku palaču.

On je sada ponovo uzburkao javnost istakavši da se svijet mora boriti protiv formalnosti, poslovnih odijela, ali i protiv imperijalizma i rasizma.

Na regionalnom samitu na Kubi Jose Mujica je kazao da je odijelo pravo zlo koje muči čovječanstvo.

“Moramo se odijevati kao engleska gospoda. To je industrijalizacija nametnula svijetu”, uzviknuo je uragvajski predsjednik.

“Čak su se i Japanci morali odreći svojih kimona kako bi imali veći ugled u svijetu. Svi se moramo oblačiti tako i izgledati kao majmuni s kravatama”, kazao je Mujica, poznat po tome što nikada ne nosi kravatu.

On je naglasio da lideri latinoameričkih država moraju čuvati tradiciju i ostati vjerni svojim kulturnim korijenima.

“Da biste bili slobodni morate imati vremena, malo vremena da se posveti stvarima koje su bitne. Sve ostalo je samo buka i galama”, rekao je Mujica na samitu u Havani.

_____________________

Predsjednik Urugvaja Jose Mujica važi za najskromnijeg predsjednika na svijetu, on od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, sa sebe zadržava 1.250 dolara, sve ostalo daje u dobrotvorne svrhe i to mu je donijelo nadimak “najsiromašniji predsjednik na svijetu”

Ovaj sedamdesetsedmogodišnji ateist najveći dio svoje plate daje u dobrotvorne svrhe. Mujica za sebe zadržava samo 1.250 dolara dok ostatak novca prebacuje na račun organizacije koja pomaže mala preduzeća i nevladine organizacije koje rade na izgradnji stambenih objekata za siromašne.

“Zadovoljan sam s ovim iznosom jer u Urugvaju mnogi žive s puno manje”, kaže Mujica koji je i svoju suprugu zamolio da učini isto.

On i njegova supruga žive na farmi u Montevideu, a njegov najveći “udar” na kućni budžet bila je kupovina Volkswagenove “bube” u vrijednosti od 1.945 dolara.

Muhika predsjedničku palatu koristi samo za sastanke i susrete s državnicima, ali tokom hladnih dana tamo borave beskućnici i njihove porodice, prensoe agencije.

On se ističe i po efikasnoj borbi protiv korupcije. Urugvaj, ima najmanju stopu korupcije u Južnoj Americi, a Mujica tvrdi da ga ne zanimaju nevjerojatni iznosi i brojni bankarski računi jer ono najvrjednije što ima ne može da se kupiti novcem. Riječ je o njegovom psu Manueli.

Mujica se može pohvaliti činjenicom da je njegov Urugvaj treći po razvijenosti na kontinentu i jedna je rijetkih država koje su uspjele izbjeći recesiju i zadržati pozitivnu stopu rasta.
On je odlučio izvršiti i legalizaciju kontrolisane prodaje marihuane pod kontrolom države kako bi borba protiv zločina vezanih za trgovinu droge, bila efikasnija. On je rekao da će isto tražiti od svjetskih vođa.

Izvor: klix.ba/agencije