Predstavljamo vam nekoliko “najluđih” novogodišnjih i božićnih običaja iz cijelog svijeta.

Izvor: TPortal.com / 6yka.com

Raspjevano božićno drvce, Švajcarska

Mislite da ste, ako ste videli jednu okićenu božićnu jelku, vidjeli sve? Međutim, najveće božićno drvce u Cirihu zaista je jedinstveno.

Osim što je ogromno, ono je ujedno i podijum za ljubitelje horskih božićnih pesama. Ako pogledate bolje primetićete da su ukrasne svijeće zapravo pjevači umotani u crvene šalove s “plamenim” kapicama. Hor na velikom drvetu izvodi korale i tradicionalne pjesme svakog dana u 17.30 do 23. decembra.

Šetnja Krampusa, Austrija

Rogat, čupav i zastrašujući za djecu, Krampus u sumrak “hara” ulicama mnogih austrijskih gradova u decembru. Ta čudovišta su preko brda, u susjednoj Bavarskoj, poznata i kao Perhten. U alpskom folkloru Krampus je suprotnost dobrom svetom Nikoli. Umjesto da daruje djecu, Krampus ih je nekada, ukoliko nisu bili dobri, kažnjavao šibom, bezosjećajno plašio, a ponekad stavljao u vreće i bacao u obližnju zaleđenu rijeku. Iako sve manje bičuje i baca u hladnu vodu, Krampus je i dalje podjednako strašan obučen u kozje kože s rogovima i jezivim maskama.

Božićne opekotine na sunčanoj plaži Bondi, Australija

Za nekoliko hiljada najvjernijih poklonika ove zabavne manifestacije Božić je pravo vrijeme za golišavo trčkaranje plažom sa kapom Djeda Mraza. Proslava božićnih opekotina od sunca održava se na plaži Bondi u Sidneju 25. decembra i već je postala tradicija. Ipak, za ovu zabavu vam ne treba pozivnica.

Dovoljno je namazati se “visokim faktorom” i pridružiti surferima i bekpekerima iz cijelog svijeta na božićnom roštilju na plaži uz muziku.

Novogodišnje ronjenje (Nieuwjaarsduik), Holandija

Ako vam je zabava poput one na Bondiju previše “topla” za praznični ugođaj, možda biste se radije odlučili na novogodišnji skok u Sjeverno more? Iako mislite da je to možda suludo, činjenica je da se čak 10 hiljada Holanđana prvog dana Nove godine kupa u hladnom moru. Tradicionalni Nieuwjaarsduik održava se na haškoj plaži Ševeningen, a ako se odvažite na ovaj podvig, ne zaboravite da ponesete odgovarajuću “dedamrazovsku” kapicu.

Velika božićna trka s kolačem, Engleska

Zamislite da morate održati ravnotežu trčeći ulicom i noseći veliki božićni kolač na papirnom tanjiru. To nije jedina otežavajuća okolnost ove trke; učesnici nose prevelike kostime Djeda Mraza i preskaču prepreke, dok ih ostali pršću šlagom.

U najpoznatijoj londonskoj humanitarnoj trci timovi od šest trkača bore se za nagradni kolač kako bi pomogli u borbi protiv raka, a slične manifestacije se organizuju i u Brajtonu i Lajm Redžisu.

Noćevijeha, Španija

Španci tradicionalno nose crveni donji veš na proslavu Nove godine, jer to prema vjerovanju donosi sreću.

Osim toga, crveni grudnjak ili bokserice moraju biti poklon voljene osobe. Rijetko koji grad može organizovati proslavu Nove godine ili Noćevijehu kao Madrid.

Pravo ludilo uz crveni donji veš u madridskom ritmu kreće kada u velikom stilu otkuca ponoć, a cjelonoćnu zabavu najbolje je završiti u nekoj od tradicionalnih čokolaterija kako biste zasladili svoj mamurluk.

Hotšrenen, Švajcarska

Poznati skijaški centar Klosters u švajcarskim Alpima slavi Novu godinu uličnom trkom svinja. To je korak dalje od tradicionalnog švajcarskog novogodišnjeg običaja poklanjanja prasića od marcipana za sreću.

Događaj privuče nekoliko hiljada gledalaca koji se poredaju uz ulicu Banhofštrase kako bi navijali za jednog od 10 trčećih prasića.

Takmičari se pažljivo biraju, a pobjednik dobija titulu srećne svinje i postaje maskota Klostersa idućih godinu dana.