Bajke se obično odvijaju u nekim kraljevstvima. Zamišljenim. Ova fudbalska bajka koja je pred vama je stvarna – i odvija se dok ovo čitate u jednom stvarnom kraljevstvu.

Kraljevstvo Butan nalazi se u Aziji. “Iznad” njega je Kina, a, gledajući mapu, svuda okolo Indija. Ima manje od 800.000 stanovnika i ima fudbalsku reprezentaciju koja je – najgora na svijetu.

Ovo “najgora” treba shvatiti uslovno. Prosto, posljednjeplasirana je to reprezentacija na FIFA rang listi. Posljednja, 209.

Ne treba da vas čudi to. Fudbaleri tamo moraju da rade još neki posao, osim što igraju fudbal, jer samo oni najbolji među najboljima koji igraju u prvenstvu Butana mogu da zarade od sporta do hiljadu dolara godišnje. Ostali – oko 200. Za cijelu godinu, piše Blic.

Zato, na primjer, Čering Dorđi, reprezentativac ove male azijske zemlje, igra za reprezentaciju samo kada mu to avio-kompanija u kojoj je zaposlen dozvoli. A dobri ljudi, pa ga puštaju kad god mu stigne poziv, iako je – pilot.

Ili, na primjer, Čenčo “butanski Ronaldo” Gjeltšen, dobio je čak poziv da pređe u jedan nepalski klub, ali je morao da se zahvali jer – studira, pa ne može da ide.

Tako živeći, ovi momci su pokušavali da pobjegnu iz rečenice “najgora reprezentacija na svijetu”. I to tako što su ostajali u reprezentaciji, mijenjajući njene epitete.

Nije to bio lak zadatak: od kada im postoji nacionalna selekcija, a postoji od 1982. godine, ostvarene su do ovog marta samo tri pobjede. U ukupno 60 nastupa.

A onda su u Aziji počele kvalifikacije za naredno Svjetsko prvenstvo, koje se 2018. održava u Rusiji. Rival Butana – Šri Lanka. Ne zvuči baš nešto opasno, zar ne? Ali, kako su svojevremeno bili i 122. na FIFA rang listi, ti momci su za ove iz Butana djelovali kao, recimo, Brazil ili Argentina.

Dok nisu izašli na teren.

Tamo, u Šri Lanci, reprezentacija Butana je ostvarila istorijski uspjeh: prvi put je nekog pobijedila u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Strijelac? Onaj pilot, Čering Dorđi.

Ali, trebalo je igrati i revanš. Ko tu bude bolji – ide u drugu rundu azijskih kvalifikacija za naredni Mundijal.

I, taj revanš je odigran baš ovog utorka. Šri Lanka je došla po preokret i prolazak, kao favorit, no… onaj “butanski Ronaldo”, Čenčo Gjeltšen, dao je gol, gosti su potom izjednačili i došlo se do drame.

U posljednjim trenucima, favorizovana Šri Lanka je jurila pogodak koji bi joj donio 1:2 i, zahvaljujući većem broju golova u gostima, prolazak dalje. Međutim, “butanski Ronaldo” je u 90. minuti ponovo zatresao mrežu rivala i donio istorijski trijumf reprezentaciji.

Butan je prošao dalje.

U jednom kraljevstvu, dok čitate ovo, slavi se jedna bajka. Njihova i prava.

 

Izvor: Blic.rs