Zamislite, radite 15 godina, uzeli ste samo bod u svim kvalifikacijama koje ste igrali, dijelite posljednje mjesto na FIFA listi. Ukupan skor na klupi mu je bio, računajući i prijateljske mečeve, jedna pobjeda, 3 remija i 79 poraza. I onda su mu na ispraćaju dali osam golova…

Izvor: sportske.net

Da li je Đampaolo Maza najgori selektor na svetu?
Ako gledate rezultat jeste, za 15 godina na klupi San Marina je osvojio jedan bod.
Kaže da je ponosan.
“Mi nikada nismo igrali sa naturalizovanim fudbalerima, mogli smo da popunimo tim sa Italijanima, ali izabrali smo naš put”, kaže doskorašnji selektor San Marina koji je na oproštaju “popio” osmicu od Ukrajinaca.
On mora da izabere između nešto više od 30 000 ljudi, koliko ova državica ima stanovnika, fudbaleri su amateri, tek poneki stigne do Serije C.
Mazi nije bilo lako, stvari su izgledale bolje početkom veka kada su igrali sa Letonijom 1:1 u kvalifikacijama. Letonski selektor je podneo ostavku, a to je ostao jedini bod San Marina ikada.
Nije da nemaju pobedu, jednom su, 2004. dobili Lihtenštajn u prijateljskom meču, a izgleda da su neugodan protivnik rivalskoj državici pošto su takođe u prijateljskoj remizirali.
San Marino je do ove godine bio najmanja članica UEFA, sada je to Gibraltar. Na FIFA listi dele poslednje mesto sa Kajmanskih ostrvima i Butanom. Maza je bio selektor od 1998. nasledio je najpoznatijeg fudbalera u istoriji San Marina, Boninija koji je igrao za Juve. Nisu od njega imali neke igračke koristi, kada su počeli da se takmiče, 1990. on je bio na kraju karijere.
“Mislio sam da će sve biti lakše posle onog boda u Letoniji”, sa uzdahom kaže selektor koji je inače i sam igrao za San Marino početkom devedesetih. Ni on nije profesionalac, radi kao profesor fizičkog u jednoj školi.
Skor mu je računajući i prijateljske mečeve, jedna pobeda, 3 remija i 79 poraza. U svim mečevima kvalifikacija izuzev remija sa Letonijom, primali su najmanje 3 gola. Protiv Nemaca, najviše 13, još četiri puta su bili “dvocifreni.
Maza je bio najgori, ali i selektor sa najdužim stažom u Evropi.  Njegov naslednik bi mogao da bude Andi Selva, najbolji strelac u istoriji zemlje sa 8 golova i čovek koji je do pre dve godine bio profesionalac, igrao je za Veronu, Sasuolo i Padovu, a inače je Rimljanin čiji su roditelji rođeni u San Marinu.