Prezentacija prvog crnogorskog filmskog magazina Camera Lucida biće održana u Galeriji Kulturnog centra Trebinje u utorak, 19. juna sa početkom u 20,00 časova, u organizaciji udruženja Sunčana kapija.

Gošća večeri biće Maja Bogojević, filmska teoretičarka/kritičarka, osnivačica i glavna i odgovorna urednica Camere Lucide. Pored predstavljanja Magazina, koji objavljuje tekstove iz oblasti kritike i teorije filma, tema razgovora biće i filmska kritika danas.

Prof. dr Maja Bogojević je pored navedenog, predsjednica federacije međunarodne kritike FIPRESCI, članica Fedeore i UPF; profesorka predmeta iz oblasti teorije filma i medija; bila je dekanka Fakulteta vizuelnih umjetnosti na Univerzitetu Mediteran i dekanka Fakulteta umjetnosti Univerziteta Donja Gorica.

Diplomirala je engleski i španski jezik na Univerzitetu Libre u Briselu, magistrirala Teoriju filma i medija na londonskom Westminster Univerzitetu, doktorirala Antropologiju roda na ISH-u, u Ljubljani, gdje je bila stipendistkinja Evropske unije – Marije Kiri. Dobitnica je nagrade “Corsellis Cup”, britanskog Instituta lingvistike, za najboljeg prevodioca 2000. godine u Londonu. 

Učestvovala je na brojnim medjunarodnim akademskim konferencijama i filmskim festivalima, uključujući i žiri kritike u Kanu 2013 i Veneciji 2017. Njena prva knjiga, rezultat doktorske teze, objavljena je 2013. u izdanju biblioteke Diafora: Cinematic Gaze, Gender and Nation in Yugoslav Film: 1945-1991 (Filmski pogled, rod i nacija u jugoslovenskom filmu: 1945-1991).

 

HP, jun 2018.