Kao jedan od najljepših gradova Evrope Budimpešta je Biser Dunava, a po svojoj ljepoti Bukurešt je ponio laskavi nadimak Mali Pariz.

Kao i ljudi, i veliki gradovi se rađaju, razvijaju, mijenjaju… I kao što tokom života svi mi dobivamo nadimak koji nas najbolje ili najšaljivije opisuje, tako su i veliki svjetski gradovi dobili svoje nadimke po kojima ih cijeli svijet prepoznaje. Prirodne odlike i položaj, neki istorijski trenutak ili ličnost koji su obilježili grad, arhitektonske specifičnosti i još mnogo toga poslužilo je kao inspiracija u smišljanju ovih nadimaka.

Evo najzanimljivijih:

Zagreb mnogi u Evropi zbog svoje arhitekture znaju kao Mali Beč. Split je zbog palate iz rimskog doba ostao Dioklecijanov grad, a Dubrovnik je s pravom Biser Jadrana. Višegrad je Andrićev grad po aluziji na čuveno djelo nagrađeno Nobelovom nagradom, dok je Novi Sad pak srpska Atina.

Kao jedan od najljepših gradova Evrope, Budimpešta je Biser Dunava, a po svojoj ljepoti Bukurešt je ponio laskavi nadimak Mali Pariz. A sam Pariz je poznat kao Grad svjetlosti zbog vodeće uloge tokom prosvjetiteljskog perioda u Evropi, ili Grad ljubavi jer je mnogim parovima svijeta želja za romantično putovanje upravo francuska prijestonica.

Od većih evropskih gradova Beč je poznat kao Carski grad, dok je Prag Grad stotinu tornjeva. Venecija je Nevjesta mora, a gradovi sjeverne Evrope Bruž, Amsterdam i Sank Peterburg dijele nadimak Venecija sjevera zbog činjenice da stotine mostova presijeca njihove kanale po ugledu na “pravu” Veneciju.

Rim je Vječni grad zato što je uvijek bio prijestonica, dok je Gaudi toliko oblikovao Barcelonu da je ona danas poznata kao Gaudijev grad, ali i kao Grad grofova.

Jasno je zašto je Jerusalem Sveti grad, Milano Svjetska prijestonica mode, Bordo Grad vina, a Grenobl prijestonica Alpa. Moskva je između ostalih nadimaka poznata i kao Treći Rim.

Njujork svi znamo po nadimku Velika jabuka, dok je kockarska prijestonica svijeta Las Vegas Grad grijeha. Čikago je Vjetroviti grad, a Filadelfija Grad bratske ljubavi. Majami je između ostalog i Mala Kuba, a Picburg Gvozdeni grad.

Kanadski Montreal nosi interesantno drugo ime Veliki dim, dok je aristokratski Toronto Kraljicin grad.

Australija ima jednu od najljepših svjetskih luka Sidnej, pa i ne čudi da ga svijet zna kao Lučki grad. Melburn je pak Evropa Australije. Najjužniji svjetski grad Ušuaja (Ognjena zemlja) s pravom je poznat kao Kraj svijeta. Najveći gradovi Južne Amerike su Brazilska lokomotiva (Sao Paolo) i Američki Pariz (Buenos Aires). Rio de Žaneiro zovu i Veličanstven grad.

 

Izvor: Avaz.ba