Nacionalni park „Sutjeska“ je najstariji i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini koji se od svog osnivanja, 1962. godine bavi turizmom. „Sutjeska“ je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

 

Obuhvata područje Sutjeske sa strogim prirodnim rezervatom Perućica, dijelove planina Maglić (2386m- najviši vrh u BiH), Volujaka, Vučeva i Zelengore. Zahvaljujući izvanrednim prirodnim vrijednostima i njihovoj očuvanosti NP „Sutjeska“ je od 2000. godine uvršten u II kategoriju IUCN-a (Odjel UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara).
NP „Sutjeska“ je jedan od najraznovrsnijih kompleksa ekosistema na prostorima jugoistočne Evrope. Cijelo područje Parka odlikuje izuzetna ljepota i raznolikost oblika pejzaža – od pitomih dolina, gustih šumskih kompleksa, planinskih pašnjaka do visokih planinskih masiva. Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera „gorskih očiju“, a ono što takođe karakteriše ovo područje su duboki kanjoni Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, bistrih planinskih rijeka bogatih potočnom pastrmkom. Veoma je dragocjen i bogat fond divljači i rijetkih biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske. U samom srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica (1434ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka.
Na području Nacionalnog parka „Sutjeska“ nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije istorije, a najpoznatiji je svakako spomenik “Bitka na Sutjesci” iz perioda II Svjetskog rata.

Glavna saobraćajnica između istočne Hercegovine i Sarajeva prolazi kroz Park u dužini od 12 km. Administrativno sjedište Parka je Tjentište, koje se nalazi u blizini sjevernog ulaza u Park a gdje su smješteni i hotel “Mladost”, kao i restoran “Jezero”.

Najveće atrakcije Nacionalnog parka:
– kanjon Tare (prvi po dubini u Evropi, drugi u Svijetu)
– vodopad Skakavac, 75m
– jezera “gorske oči”
– planina Maglić, najviši vrh BiH (2386m)
– prašuma Perućica
– Zemljane piramide

HP, decembar 2012.