U bolnicama u Republici Srpskoj od kovida se trenutno liječe 1.223 pacijenta, od čega je u Univerzitetskom kliničkom centru RS hospitalizovano 459 ljudi, a u opštim bolnicama njih 764.

Na respiratorima je ukupno 70 pacijenata, u UKC RS 46, a u ostalim bolnicama u Srpskoj 24.

U UKC RS 176 pacijenata je sa teškom kliničkom slikom, a životno je ugroženo 56 ljudi. Dan ranije, u ovoj zdravstvenoj ustanovi bila su 52 životno ugrožena pacijenta.

U odnosu na dan ranije, broj ljudi na respiratoru veći je za šest, a broj onih kod kojih se razvila teška klinička slika za čak 50.

Jela Aćimović, eidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, kaže da epidemiološki parametri potvrđuju da je situacija u Srpskoj i dalje nepovoljna.

– Jedan od parametara koji nas posebno zabrinjava je veliki broj smrtnih slučajeva. Kovid je, od početka epidemije, odnio 1.048 života u Srpskoj – kaže ona.

Ona naglašava da je jedan od najvažnijih parametara koje IJZ RS prati, broj hospitalizovanih u bolnicama, te procenat onih koji su u kritičnom stanju.

– Od ukupnog broja hospitalizovanih u UKC RS, gotovo polovina zahtijeva neku kiseoničku podršku. U ovoj zdravstvenoj ustanovi, u teškom stanju je deset odsto, a na respiratoru 5,7 odsto od ukupnog broja hospitalizovanih – ističe Aćimovićeva.

 

Izvor: Srpska info