Инспекција за храну је у протекла два мјесеца вршила контролу квалитета меда који се прометује на тржишту РС те је од 19 испитиваних узорака у осам случајева утврђено да испитивани производи нису у складу с параметрима квалитета прописаним Правилником о меду и другим пчелињим производима.

Од тог броја, три произвођача су из ФБиХ, један из РС, док су два произвођача из Србије и један из Македоније, а увозници су из ФБиХ, тврде из Инспектората РС, преносе Независне новине.

На основу лабораторијских анализа наложено је повлачење преосталих количина из промета.

За произвођаче и увознике с територије ФБиХ, информацију о резултатима анализа доставили су, како наводе, надлежним инспекцијским органима ради предузимања мјера код произвођача и увозника, као и Канцеларији за ветеринарство БиХ ради контрола приликом увоза.

Деветнаест узорака меда, како појашњавају у Инспекторату РС, узето је из малопродајних објеката и били су достављени на лабораторијску провјеру садржаја ХМФ, активности дијастазе, садржаја редукованих шећера глукозе, фруктозе и сахарозе као основних параметара квалитета меда.

Узорци су лабораторији достављени обиљежени искључиво шифрама, без података о произвођачу, како би се обезбиједила једнообразност у обиљежавању службених узорака.

 

Извор: Независне новине