Danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, pa ćemo upravo o tome pričati danas od 10 do 12 časova “Na kafi sa Ivanom i Cecom”.

Naši sagovornici su direktorica „Ženskog centra“ Ljiljana Čičković, kao i socijalna radnica Irina Savović.

Četiri od deset žena u Bosni i Hercegovini pretrpjelo je psihološko, fizičko ili seksualno nasilje, pokazalo je istraživanje koje je provela Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

UN Women BiH od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, u saradnji s partnerima, provodi kampanju “Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno”.

Ombudsmani za ljudska prava BiH upozorili su da nasilje nad ženama i djevojčicama počinje uzimati pandemijske razmjere, te da prijavljeni slučajevi nasilja ukazuju da postoje slabosti u sistemu koje se ogledaju u neadekvatnom reagovanju nadležnih organa, neefikasnoj zaštiti žrtava, te blagom kažnjavanju počinilaca, često i ispod zakonom utvrđenog minimuma.

I danas očekujemo vaše pozive na naš broj telefona 059 241 025, a možete nam pisati i na naš facebook nalog Hercegovina Promo – Radio Padrino, kao i na naš instagram profil HP Media.

Pridružite nam se i proćaskajte “Na kafi sa Ivanom i Cecom”.

 

 

 

HP, novembar 2020.