Skoro svaki put kada kažemo da ćemo promijeniti neke stvari u životu jedna od najčešćih odluka je promijena životnih navika, odnosno bjeg od izležavanja u udobnom krevetu i početak vježbanja. Osim toga, počela je i sezova slava, tako da smo skoro svi skloni tome da u jesenjem periodu dobijemo koji kilogram viška. Zbog toga smo “Na kafi sa Ivanom i Cecom” pričali upravo o tome kako ostati u top formi tokom zimskih dana.

Mogućnosti su, kad je sport u pitanju razne. Zavisno od vaših ličnih afiniteta možete birati od grupnih do individualnih treninga, ali prije odlaska na “prvi čas vježbanja” savjetujte se sa stručnom osobom.

Mi smo razgovarali sa fitnes instruktorkom iz “Coroporo sano gym” teretane Majom Popovac, koja je rekla da  je nakon ljetne pauze povećan broj članova ove teretane, a razlog vidi u tome što se pogoršalo vrijeme, pa se na ovom mjestu najbolje može provesti čas za hobi.

“Osim vježbanja potrebna je i korekcija ishrane, jer bez toga nema dobrih rezultata. Tako da bi trebali izbaciti ugljene hidrate, masti i šećer. Nisam pobornik korišćenja suplemenata i nikada ih nisam koristila.  Ono što bih svima preporučula da usklade ishranu, trening i odmor”, naglasila je Maja.

Kako kaže vježbe nikada nije djelila na ženske i muške već je potrebno da svi treniraju cijelo tijelo.

“Prvo je potrebno odraditi kardio trening, zagrijavanje i vježbe oblikovanja tijela. Iako žene imaju običaj da izbjegavaju korištenje tegova, ja ipak savjetujem da ih koriste, jer na taj način jačaju i ljepše izgledaju mišići”, kazala je Maja.

Istakla je da je potrebno minimalno tri puta sedmično trenirati, a ukoliko smo displinovani rezultati će se vidjeti već nakon jednog mjeseca.

Stefan je novi član “Corporo sano gym” teretane, sa treninzima je počeo prije 30 dana, a kako je rekao vježba pet do šest puta sedmično.

“Korigovao sam ishranu i odrekao se alkohola i slatkiša, a od suplemetana koristim jedino kreatin”, istakao je Stefan.

Kao i sa svim novim u životu, poslom, hobijem ili sportom, potrebno je određeno vrijeme da se naviknete na to, ali ako u tome istrajete, vidjećete da svi koji vježbaju, bilo u teretani ili negdje drugo, imaju zajednički cilj – zdravlje. Zato vam preporučujemo da se posvetite treninzima i kvalitetno provedete sate slobodnog vremena.

 

HP, oktobar 2020.