Po definiciji sujevjerje je vjerovanje u natprirodne sile, u sudbinu, da postoji vrijeme i dani u kojima se nešto smije, a nešto ne smije raditi i drugo praznoverje. Rijekti su primjeri onih koji bar nekada nisu poštovali ove čudno nametnute zakone, te se nikada nisu vratili tri koraka unazad kada im je crna mačka prešla put, bili razočarani slomivši ogledalo, jer su mislili da im slijedi sedam godina nesreće ili kucnuli rukom u drvo kako nečije riječi ne bi urekle njihov uspjeh.

Sujevjerje je odavnina široko rasprostanjeno na našem prostoru, pa smo upravo o ovoj temu danas razgovarali “Na kafi sa Ivanom i Cecom”.

Izjave su nam dali i naši slušaoci, koji su priznali da su u nekim situacijama malo sujevjerni.

“Starije žene nekada su savjetovale cure koje su mlade i što kažu “za udaju”, da ne prihvataju prstenje od tetki, strini, komšinica, niti od bilo koga drugog osim svog momka, jer će ostati neudate. Takođe, nekada kada nije bilo toliko šapona i ostalih kozmetičkih preparata, ptica koja nađe nečiju dlaku kose, uzme je i savije u svoje gnijezdo, djevojci će početi da opada kosa”, rekla je naša slušateljka.

“Nisam toliko sujevjeran, osim kada je zasvrbi lijevi dlan. Tada se potajno nadamd da ću dobiti neki novac”, rekao je naš slušalac.

Više o ovome mogli ste da čujete na 90,8 Mhz, a pozivamo vas da i sutra budete sa nama u istom terminu, jer će biti mnogo dobre zabave.

 

HP, oktobar 2020.