Svi se rado prisjećamo perioda djetinjstva. Kada su nam dani bili ispunjeni igrom, smijehom i bezbrižnošću. Ali djetinjstvo pored toga ima i jedan specifičan miris, a to je miris poslastica koje su spremale naše bake i majke. Uštipci, pogačice, kriške margarina sa džemom ili medom. Ali postoji jedna poslastica koja se posebno izdvaja, a to su krofne.

Mekano vazdušasto tijesto, šećer u prahu i užitak je potpun. Međutim, danas se ova poslastica vratila na velika vrata, sa mnoštvom oblika, boja i okusa.

Krofne su postojale još u drevna vremena, a ovakve kakve su danas, sa rupom ili bez nje, smatra se da su nastale u Danskoj. Ovaj narod pravio je slične kolače koji su se zvali “uljani kolač”, a najraniji pisani trag krofni jeste u knjizi “Istorija Njujorka, od početka sveta do kraja Danske dinastije” iz 1809. godine.

Mnogo je različitih recepata na koji način pripremiti idealne krofne. Iako mnogi smatraju da oko pripreme krofni nema velike mudrolije, čini se da ipak nije tako.

Iz Miss Krofnice koju vode dvije sestre u Trebinju su nam rekli da dobiti lijepu, mekanu i vazdušastu krofnu nije nimalo lak proces.

“Jako je bitan odabir namirnica, prije svega trebamo odabrati dobro i kvalitetno brašno, koje uvijek mora biti prosijano. Zatim trebamo odabrati i odgovarajuću vrstu mlijeka, jer nije svako dobro za pripremu tijesta za krofne. Takođe trebamo voditi računa o omjeru cijelih jaja i žumanaca. Određena temeratura i vlažnost su jako bitni faktori”, rekla nam je Maja iz Miss Krofnice.

Sam proces pravljenja krofni, koliko god bio zahtjevan, isto tako je zabavan. Prepuštanjem mašti, uz različite boje i ukrase može se napraviti pravo slasno remek djelo.

A koga krofne najviše usrećuju? Naše mališane!

” Ja mnogo volim krofne, pogotovo sa gumenim bombonama i običnim bombonama”, rekao nam je jedan mališan. Dok nam je jedna devojčica  otkrila da su njoj omiljene čokoladne krofne i da mnogo voli da ih jede.

Bile velike ili male, čokoladne ili šećerne, jedno je sigurno, prema njima niko nije ravnodušan.

 

 

HP, oktobar 2020.