Da li ste se nekad zapitali kako se pravi grafičko rešenje za bilbord, web sajt ili aplikacija za mobilni telefon? Da li ste poželeli da saznate više o svijetu dizajna i pridružite mu se? Ali, ko je i šta radi dizajner?

Na inicijativu Međunarodnog udruženja grafičkih dizajnera (ICOGRADA) današnji dan, 27. 4., proglašen je Svjetskim danom grafičkog dizajna.  2012. godine preimenovan je u Svjetski dan dizajnerske komunikacije (World Communication Design Day) s ciljem okupljanja stručnjaka i umjetnika s različitih područja na rješavanju zajedničkoga dizajnerskog problema.

Grafički dizajn je djelatnost koja se bavi oblikovanjem vizualnih komunikacija koje prvenstveno povezujemo s dvodimenzionalnim prikazima na umjetničkim djelima, oglasima, fotografiji, plakatima.

Prvo korištenje izraza grafički dizajner pripisuje se Williamu Addisonu Dwigginsu 1922. godine, dok je u široj upotrebi nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

O dizajnu, raznim zanimljivim činjenicama pričamo na današnjem dvočasovnom druženju “Na kafi sa Ivanom i Cecom”.

Očekujemo vaše pozive na naš broj telefona 059 241 025, a možete nam pisati i na naš facebook nalog Radio Padrino – Hercegovina promo, kao i na naš instagram profil Padrino radio.

Pridružite nam se i proćaskajte “Na kafi sa Ivanom i Cecom”.

 

HP, april 2021