Jedno od najvažnijih pitanja u 2021. godini biće da li se vakcinisati i kako? Širom planete sprovode sa masovni programi vakcinacije u pokušaju da se pandemija Kovida-19 stavi pod kontrolu.

Informacije i savjeti često znaju da zbunjuju, ali osnovne činjenice o vakcinama mogu da vam pomognu da se probijete kroz tu buku podataka. Šta je vakcina? Pa, ona priprema vaše tijelo za borbu protiv neke konkretne infekcije, virusa ili bolesti.

Vakcine sadrže neaktivne ili oslabljene fragmente organizma koji izaziva bolest ili „obrazac” koji će pokrenuti istu reakciju.

Poslednjih mjeseci uveliko se polemiše da li vjerovati nauci i struci i primiti vakcinu kako bi se pandemija konačno završila i vratio normalan život. Da li će nam to omogućiti ruska, kineska ili neka druga vakcina tek treba da se vidi.

Posebno zabrinjavajuća je i pojava novog soja korona virusa, koji se pojavio u Britaniji. Novi soj virusa, ima lakšu sposobnost prenosa između osoba, u kraćem periodu, ali razvija istu kliničku sliku kao i dosadašnji sojevi. Novi soj potvrđen je ovih dana i u Srbiji.

Prve količine vakcina protiv korona virusa u Bosnu i Hercegovinu (BiH) će vjerovatno stići krajem januara ili početkom februara, rečeno je nakon sastanka u Doboju, koji je održan 11. januara na inicijativu Minstarstva civilnih poslova BiH.

“Više vakcina je u opticaju. Kroz Gavi i Covax mehanizam to su Pfizerova vakcina, Modernina, uskoro AstraZenecina. U Republici Srpskoj preko direktne nabavke bit će i vakcina Sputnjik V”, rekao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS).

Prema riječima Zeljkovića, ruske vakcine se očekuju u februaru, međutim datum kada će vakcine stići u RS još nije poznat. Naveo je da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i dalje nepovoljna, te da je trenutno teško govoriti o datumu kada bi vakcine trebale da stignu u Republiku Srpsku i BiH putem EU mehanizma.

O kovidu-19, vakcinama, epidemiološkoj situaciji i novom soju korona virusa pričamo na dvočasovnom druženju od 10 do 12h.

Očekujemo vaše pozive na naš broj telefona 059 241 025, a možete nam pisati i na naš facebook nalog Radio Padrino – Hercegovina promo, kao i na naš instagram profil Padrino radio.

Pridružite nam se i proćaskajte “Na kafi sa Ivanom i Cecom”.

 

 

HP, januar 2021.