Kažu da su dvije najbitnije odluke u životu odabir profesije i odabir osobe sa kojom ćete provesti svoj život. Baviti se poslom koji volimo i koji nas ispunjava je želja svih nas.

Prelazak iz dječijeg, školskog doba u svijet odraslih nije nimalo lak zadatak. Prva veća odluka sa kojom se susrećemo je odabir fakulteta. Šta je to u čemu se pronalazimo, što će nas ispuniti. Svi oni koji se odluče napustiti roditeljsko gnijezdo i otisnuti se u nepoznat grad u potrazi za svojim mjestom u društvu već su polako zakoračili u svijet odgovornih ljudi.

Odabir mjesta stanovanja, snalaženje bez majčine kuhinje, mnogo učenja i odricanja, ponekad i besparica su odlike studentskog života. Pa i pored toga, studentski život ima svoje posebne čari.

Upoznavanje novih ljudi, sticanje novih znanja, istraživanje novih mjesta ali i svojih mogućnosti, nadjačaju pojedine studentske muke.

Povodom Međunarodnog dana studenata, koji se obilježava 17-og novembra, na današnjem druženju “Na kafi sa Ivanom i Cecom” pričale smo o izazovima studentskog života, ali i prisjetile se lijepih momenata iz naših studentskih dana.

Ispita, kao najvećih izazvača stresa i neprospavanih noći, bivši studenti se i dalje sjećaju, dok brucoši polako ulaze u začarani krug šoljice kafe, markera i obimne literature.

Sa nama je svoje studentsko iskustvo podijelio Aleksandar, brucoš Muzičke akademije u Banjoj Luci.

“Srećan sam što sam nastavio svoje muzičko obrazovanje, s obzirom da od malih nogu želim da se bavim muzikom. Nadam se da neće doći do online nastave jer individualna nastava nosi u sebi niz specifičnosti, pa je besmisleno držati van učionice i bez kontakta sa profesorom, posebno nama brucošima koji smo na samom početku”, rekao je naš slušalac.

Ističe da iako je rano da bilo šta planira,  Banja Luka je divan grad i volio bi ipak da ostane da živi tamo.

Trenutno se studentski život ipak razlikuje od onog kakvim ga bivši studenti pamte. Pandemija korona virusa duboko je uticala i na obrazovni sistem, pa se zbog toga nastava izvodi online.

Naša slušateljka Ina otkrila nam je kako izgleda studiranje u vrijeme pandemije korona virusa.

“Student sam treće godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i trenutno imamo online nastavu zbog pandemije korona virusa, tako da nema potreba da budem u Novom Sadu jer nastavu pratimo online, pa mogu iz Trebinja. Više mi se svidja redovna nastava jer se lakše usvaja znanje, a i djele iskustva sa kolegama” rekla je Ina.

Što se tiče studentskog života i odvojenosti od porodice, ističe da je na početku bilo teško, ali da se sada već navikla i priznaje da joj nedostaje Novi Sad i kolege i prijatelji koje je tamo stekla.

Svaki period u životu jednog čovjeka oblikuje dio njegove ličnosti. Studentski život je prvi naš dodir sa samostalnošću, učimo se odgovornosti, razvijamo se kao ličnost ali stvaramo i nezaboravne uspomene. Prijateljstva koja smo stekli, slavljeničke kafe nakon svakog položenog ispita, izlasci, dogodovštine sa cimerima samo su neke od uspomena koje nam se urezuju u dušu. Period kada smo slobodni, pronalazimo se, a oslonac je uvijek tu. Naši roditelji koji su nam vjetar u leđa.

Zato uživajte u studentskim danima, učite, prolijte i pokoju suzu nad nepoloženim ispitom, svaki sledeći uspjeh će vam biti duplo slađi, jer usponi i padovi su sastavni dio života.

Sve što je lijepo, kratko traje i prije nego što uopšte i shvatite naći ćete se sa indeksom u ruci i polako gledati kako nova lica popunjavaju klupe, nesvjesna uspomena koje se skrivaju u njima.

 

 

 

HP, novembar 2020