Na današnji dan 1912. godine rođen je američki glumac srpskog porijekla Mladen Sekulović, poznat kao Karl Malden, koji se proslavio u filmovima Elije Kazana, s kojim je sarađivao i u pozorištu. Njegovo karakteristično lice omogućilo mu je da igra veoma različite uloge, od sveštenika do gangsterskog šefa, od rogonje do generala. Filmovi: “Bumerang”, “Tramvaj zvani želja” za koji je nagrađen Oskarom, “Poljubac smrti”, “Jednooki Džek”, “Paton”, “Sinsinati Kid”, “Na dokovima Njujorka”, “Nevada Smit”, “Suton”.

Mladen je rođen u Čikagu u porodici Čehinje i Srbina – Petra Sekulovića metalskog radnika koji je u Ameriku stigao iz rodne Bileće. U pravoslavnoj crkvi Mladena je otac krstio i dao mu ime Đorđe. Karl Malden dobro je govorio srpski jezik, i sa ponosom je, kad bi ga pitali i kad ga ne bi pitali, naglašavao svoje srpsko i hercegovačko porijeklo. Preko šest decenija radio je u filmskoj industriji, ali je suštinski bio odličan pozorišni glumac.

Ime Mladen Sekulović promjenio je u 22. godini u umjetničko ime Karl Malden.

karl_malden_01

Kako Malden nije bio klasičan holivudski ljepotan, imao je karakterističan nos koji je dva puta lomio na sportskom terenu, tako da nije imao sreće kada su u pitanju glavne uloge, ali to ga nije spriječilo da briljira u nizu sporednih, od kojih mu je jedna – u filmu Elije Kazana “Tramvaj zvani želja” donijela Oskara.

Proslavio se i ulogom detektiva Majka Stouna (Mike Stone) u televizijskog seriji “Ulice San Franciska” iz 1970-tih.

Glumačku karijeru Malden je započeo na Brodveju 1937. godine, u isto vrijeme pojavljivao se u radio dramama, a ostvario je i manju ulogu u filmu “Znali su šta žele”.

Drugi svjetski rat proveo je kao vojnik Američkog ratnog vazduhoplovstva. Glumi se vratio 1945. godine sporednom ulogom u ostvarenju “Truckline Café” u kojem je igrao i Marlon Brando.

Nakon toga je, uz pomoć svog dugogodišnjeg prijatelja reditelja Elije Kazana, dobio jednu od glavnih rola u drami Artura Milera “Svi moji sinovi”. Uspjeh ovoga komada omogućio mu je prelazak na film.

Početkom 50-ih godina XX veka glumio je u ostvarenjima kao što su “Revolveraši” (1950), “Pakao Montezume” (1950) i “Tramvaj zvani želja” iz 1951. u kojem je pored Marlona Branda kao Stenlija Kovalskog i Vivijen Li u ulozi Blanš Diboa, igrao Miča. Za rolu ostvarenu u ovom filmu baziranom na komadu Tenesija Vilijamsa, dobio je Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu.

karl malden oscar_02

Tri godine kasnije dobio je nominaciju za ulogu u filmu “Na dokovima Njujorka”, koji je kao i “Tramvaj zvani želja”, režirao Elija Kazan.

Do početka 70-ih godina XX vijeka glumio je u klasicima filmske umetnosti, među kojima su i “Kako je Zapad osvojen” (1962), “Sinsinati Kid” (1965) i “Paton” (1970).

Iako je dugo odolevao da se prebaci na televiziju, 1972. godine je pristao da se pojavi u seriji “Ulice San Franciska”, u kojoj je glumio poručnika Majka Stona, a partner mu je bio Majkl Daglas koji je igrao inspektora Stiva Kelera. Barrington Station Post Office Dedicated To Karl Malden

Malden je za ulogu poručnika Stona četiri puta nominovan za nagradu Emi za glavnu mušku ulogu.

Njegova posljednja uloga bila je u jednoj epizodi prve sezone serije “Zapadno krilo” iz 2001. godine.

Malden se 1938. godine oženio glumicom Monom Grinberg, sa kojom je ostao do smrti. Njihov brak je bio jedan od najdužih u istoriji Holivuda.

 

 

Povodom godišnjice rođenja Karla Maldena zavičajni klub “Osvit” iz Bileće organizuje besplatnu projekciju filmskog ostvarenja “Na dokovima Njujorka”.

 

Hercegovina Promo, mart 2015.